Фонд Клуні передав до прокуратури Німеччини три справи про злочини росіян в Україні

Фонд Клуні передав до прокуратури Німеччини три справи про злочини росіян в Україні

Укрінформ
Фонд Джорджа та Амаль Клуні «За справедливість» (Clooney Foundation for Justice, CFJ) направив три подання до Федеральної прокуратури Німеччини з проханням розслідувати російські злочини, скоєні в Україні.

Про це повідомляється на сайті фонду, передає Укрінформ.

Фонд подав заяву до прокуратури Німеччини, оскільки вона має принцип універсальної юрисдикції — може розслідувати злочини, скоєні за межами країни та незалежно від громадянства підозрюваних і потерпілих.

Організація подала детальні досьє про російських злочинців і представляє інтереси 16 постраждалих і сімей загиблих. Одна зі справ була подана спільно з українською правозахисною організацією Truth Hounds.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року команда юристів-міжнародників і розслідувачів, які працюють у межах програми CFJ The Docket, збирають докази та готують подання, що детально описують типи порушень, скоєні російськими військовими.

Читайте також: Воєнні злочини РФ не бачать тільки апологети Кремля і ті, хто ігнорують факти - експерт

Подання також були передані до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) для підтримки зусиль щодо притягнення вищого керівництва Росії до відповідальності за злочини, скоєні в Україні.

Усі три досьє подані щодо командирів вищого та середнього рівня, яких The Docket ідентифікував як найбільш імовірних причетних до злочинів. Кожне подання містить детальну доказову базу, зібрану The Docket під час численних польових розслідувань в Україні, а також дослідження відкритих джерел, використане для збору інформації про окремих підозрюваних і командні структури, та інші докази, як-от відео- та фотоматеріали, а також супутникові знімки. Усі досьє містять детальний аналіз відповідного міжнародного права та національного законодавства.

Перша справа стосується невибіркового ракетного обстрілу курорту в Одеській області, внаслідок якого влітку 2022 року загинули 22 цивільні особи і ще 40 зазнали поранень. The Docket представляє інтереси 11 сімей загиблих і постраждалих.

У фокусі другої справи – командири російських сухопутних військ, які під час окупації Харківської області з березня до вересня 2022 року незаконно затримали, катували та стратили чотирьох чоловіків. The Docket представляє інтереси родин трьох із чотирьох загиблих. Ця скарга подана спільно з Truth Hounds, з якою The Docket співпрацює з початку своєї роботи в Україні. Детальне дослідження даних з відкритих джерел у цій справі провів підрозділ із питань правосуддя та підзвітності спільної ініціативи Bellingcat і Global Legal Action Network.

Читайте також: В Україні зафіксували понад 2,5 тисячі злочинів проти довкілля, які вчинила Росія

Третя справа ідентифікує командирів російських підрозділів, причетних до низки злочинів, включаючи страти, катування, сексуальне насильство, мародерство та інші, під час окупації Київської області у березні 2022 року. The Docket представляє постраждалого від катувань та родину чоловіка, вбитого російськими військовими під час окупації.

«Наша команда присвятила півтора року опитуванню свідків, польовим місіям, аналізу документів, супутникових знімків, визначенню найкращого правового підходу та підготовці постраждалих і родин загиблих до процесу. Зараз я впевнена, що справи дуже сильні і що вони дадуть німецьким судам реальний шанс встановити справедливість для постраждалих», – сказала юридичний директор The Docket Анна Нейстат.

Якщо німецька влада визнає переконливими докази, представлені проти конкретних осіб, вона може розпочати кримінальне розслідування та видати ордери на арешт підозрюваних. Це уможливить їх арешт, екстрадицію та притягнення до відповідальності.

Читайте також: Агресія Росії проти України потребує глобальної відповіді - Костін

У Німеччині інтереси потерпілих та їхніх родин представлятиме відомий адвокат Наталі фон Вістінгаузен, а також юристи The Docket. Щойно розпочнеться розслідування, The Docket продовжить надавати додаткові докази німецькій прокуратурі, координувати зусилля з українською прокуратурою та забезпечувати всю необхідну підтримку постраждалим, які беруть участь у процесі.

Як повідомлялося, 17 березня МКС видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Його підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Аналогічний ордер було видано щодо російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-