Ядерний шантаж РФ вже є використанням ядерної зброї – експерт

Ядерний шантаж РФ вже є використанням ядерної зброї – експерт

Укрінформ
Світ має зрозуміти, що ядерний шантаж, до якого періодично вдається Москва, вже є використанням ядерної зброї, тому публічні побоювання щодо неприпустимості ядерної ескалації не є актуальними.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловила Дар’я Каленюк, співзасновниця Міжнародного центру української перемоги, виконавча директорка та співзасновниця Центру протидії корупції, учасниця 10-го Варшавського безпекового форуму.

«Росія вже використовує ядерну зброю, публічно говорячи, що вони використовують її. Ці «лякалки» і є використанням її. Весь світ говорить про загрозу ядерної ескалації. Але США чітко заявили в не публічній комунікації росіянам, що якщо вони використають раптом ядерну зброю проти України, то Америка знищить російську армію на території України. Американці змушені будуть увійти в цю війну і знищити російську армію.

Читайте також: МАГАТЕ не ухвалило жодного рішення про те, що Росія здійснює ядерний тероризм - експерт

Про що не говорять, але що зараз небезпечно використовує Росія: це наші окуповані електростанції, зокрема ЗАЕС. Ми говорили про ядерний тероризм і пояснювали, що закладання вибухівки на атомній електростанції є воєнним злочином, за який виконавці повинні бути покараними. Керівники Росатому, котрі імплементували захоплення ЗАЕС, не можуть далі бути членами МАГАТЕ. Бо МАГАТЕ таким чином легалізує ядерний тероризм замість того, щоби посилювати і адвокатувати санкції проти російських державних компаній, які контролюють атомні електростанції. Мова йде також про атаку РФ на наші критичну інфраструктуру, бо існує загроза зупинки атомних електростанцій. Але світ не говорить про ядерний тероризм», - наголосила експертка.

Як повідомляв Укрінформ, директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі підтвердив, що на тимчасово окуповану російськими військами Запорізьку атомну електростанцію прибула нова, дванадцята, група експертів МАГАТЕ.

Він додав, що команда МАГАТЕ продовжує запитувати доступ до всіх шести турбінних залів ЗАЕС в один і той же день, щоб мати можливість підтвердити відсутність будь-яких матеріалів і обладнання, які можуть суперечити принципам захисту ЗАЕС. Однак цей запит ще не схвалено, додав Гроссі, і команда може підтверджувати статус лише одного машинного залу за раз.

Читайте також: Китай навряд чи дозволить Росії розкидатися ядерними бомбами - Данілов

Експерти МАГАТЕ також продовжують вимагати доступу до дахів реакторних корпусів № 1, 2, 5 і 6, який вони очікували отримати цього тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-