МАГАТЕ не ухвалило жодного рішення про те, що Росія здійснює ядерний тероризм - експерт

МАГАТЕ не ухвалило жодного рішення про те, що Росія здійснює ядерний тероризм - експерт

Укрінформ
Навіть і без представника України в Раді керівників МАГАТЕ можна було здійснювати тиск на цю організацію з метою отримувати хоча б якусь реакцію на те, що робить Росія на ядерних об’єктах в Україні, загрожуючи всій Європі.

Таку думку ефірі Українського Радіо висловив Юрій Костенко, народний депутат України п'яти скликань (1990-2012), колишній міністр охорони довкілля та ядерної безпеки (1992-1998).

"Найголовніше, чого немає в таких резолюціях (резолюціях міжнародних інституцій – ред.), це відповідальності сторони, яка порушує законодавство. Бо відповідальність настає в силу застосування щодо порушника покарання. Але покарання ніхто не оголошує. Тут і криється половинчастість таких декларацій і заяв щодо відповідальності Росії за порушення міжнародного ядерного законодавства. Чи були якісь рішення МАГАТЕ щодо запровадження санкцій проти Росії? Ну було. Це і є відповідь на запитання, чому не діють декларації та звернення до країни-агресорки: "будьте лагідними, залишіть, будь ласка, станцію". Це так не працює у світі. Лише сила може гальмувати агресора. Одразу після захоплення ЧАЕС і ЗАЕС Рада керівників МАГАТЕ повинна була звернутися до Росії не із закликами, а з вимогою залишити станції, тому що це порушення міжнародного законодавства. А також - підготувати перелік можливих санкцій до "Росатому", а потім і до держави РФ, яка здійснює ядерний тероризм. Санкції мали бути задекларовані, насамперед, це обмеження можливостей "Росатому" продавати свої технології, ядерне паливо, концентрат для виготовлення палива. Адже "Росатом" має у світі величезну кількість об’єктів, де він отримує прибутки", - сказав Костенко.

Читайте також: Представники «Росатома» були співучасниками катувань співробітників ЗАЕС - правозахисник

Він нагадав, що Росія за багато років розклала функціонал МАГАТЕ та Ради безпеки ООН внаслідок того, що проводила у керівні органи представників тих країн, які є лояльними до політики РФ. Тому у Раді керівників МАГАТЕ контрольний пакет голосів належить саме Росії, і без згоди РФ на жодну керівну посаду в МАГАТЕ ніхто з інших країн не потрапить.

"Нині в МАГАТЕ налічується 170 країн, це майже увесь світ. Але представництво у Секретаріаті та Раді керівників контролює не західна демократія, а диктатура — Росія, Китай та інші диктаторські режими. Тому роботу МАГАТЕ з колосальними повноваженнями фактично було заблоковано, особливо в період російської агресії та ядерного тероризму РФ проти України", - наголосив Костенко.

Читайте також: МАГАТЕ схвалило резолюцію про негайне повернення ЗАЕС під повний контроль України

Як повідомляв Укрінформ, учасники 67 Генеральної конференції Міжнародного агентства з атомної енергії схвалили резолюцію про повернення Запорізької атомної електростанції під контроль України.

У документі МАГАТЕ висловлює стурбованість тим, що Російська Федерація не прислухалася до попередніх закликів Ради керуючих негайно припинити всі дії проти та на ядерних об’єктах в Україні та вивести свій військовий та інший персонал із Запорізької атомної електростанції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-