Правоохоронці зафіксували 265 воєнних злочинів проти довкілля, вчинених РФ в Україні

Правоохоронці зафіксували 265 воєнних злочинів проти довкілля, вчинених РФ в Україні

Укрінформ
Правоохоронці зафіксували 265 воєнних злочинів проти довкілля та 14 випадків екоциду, вчинених Росією в Україні.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Фейсбуці.

В Римі завершила роботу міжнародна конференція 4 Networks Conference, присвячена захисту довкілля, співпраці та застосуванню екологічного законодавства в рамках ЄС. Окрема сесія конференції була присвячена ситуації в Україні та впливу війни на навколишнє середовище.

В «Українській сесії» цьогорічної 4 Networks Conference у якості спікерів взяли участь радник Генерального прокурора Максим Попов і керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Борис Індиченко, а також голова Державної екологічної інспекції Ігор Зубович, народний депутат Олена Криворучкіна, секретар науково-експертної ради Держекоінспекції Андрій Мороз.

Читайте також: Еколог - про збитки довкіллю: Підрахунок за міжнародними методиками збільшить суму ще на 10%

Представники Офісу Генпрокурора показали в динаміці, як російська збройна агресія охоплює значну частину території України та призводить до серйозної та масштабної шкоди довкіллю: знищуються ліси, морські екосистеми, забруднюються річки та ґрунти, гине флора і фауна.

Індиченко зазначив, що прокурори вже зафіксували понад 265 воєнних злочинів проти довкілля та 14 випадків екоциду. Найбільш масштабний з них – підрив греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року, що спричинив затоплення 80 населених пунктів на території близько 610 кв км земель, загибель 33 осіб та надзвичайний руйнівний вплив на навколишнє середовище України.

До розслідування й оцінки наслідків цих злочинів залучають експертів з різних сфер та громадські організації. Зокрема, Офіс Генпрокурора сформував міжнародну команду з 10 правників і трьох технічних експертів. Прокурорів і слідчих на постійній основі консультують профільні фахівці та науковці.

«На прикладах цих зафіксованих злочинів ми показали європейським колегам, як російська агресія знищує довкілля. За ступенем серйозності, тривалості та широкомасштабності вони є чи не найбільшим екологічним злочином на Європейському континенті. Довкілля не має громадянства та кордонів, тож документування екологічної шкоди і притягнення винних до відповідальності має бути нашим спільним завданням», — підкреслив Попов.

Читайте також: Екоцид на Запоріжжі: загарбники руйнують береги ріки Молочної

Також члени української делегації обговорили майбутню співпрацю з професійними спільнотами IMPEL та EnviCrimeNet.

За результатами конференції її учасники наголосили на необхідності об’єднувати зусилля для визначення екологічної шкоди, завданої російською агресією довкіллю України.

Міжнародна конференція 4 Networks Conference організована Мережею ЄС з імплементації та забезпечення дотримання екологічного права (IMPEL), Мережею поліцейських у боротьбі з екологічними злочинами (EnviCrimeNet), Європейською мережею екологічних прокурорів (ENPE) та Форумом суддів Європейського Союзу з питань довкілля.

Читайте також: Екологічна складова вперше в історії може стати частиною репарацій – Міндовкілля

Як повідомлялося, внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну довкіллю завдано шкоди на 57 мільярдів доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-