Данілов: Gripen - це добре, але пріоритет - F-16

Данілов: Gripen - це добре, але пріоритет - F-16

Укрінформ
Шведські винищувачі Gripen, на яких вже завершили ознайомчу підготовку українські пілоти, – високоякісні літаки, Україна буде вдячна Швеції. Але пріоритетом лишаються американські винищувачі F-16.

Про це у коментарі Українському Радіо сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Та закликав дочекатися офіційного рішення щодо цього питання.

"Ми розглядаємо багато варіантів (щодо літаків — ред.). Пріоритетом для України є F-16, й в цьому є певна логіка, бо ця зброя має дуже потужні можливості для того, щоб ми мали паритет в повітрі зі Збройними силами РФ. Що стосується літаків Gripen, то вони так само високоякісні, добрі, і ми робимо все для того, щоб бути забезпеченими в повітрі", — розповів Олексій Данілов.

Читайте також: Gripen і F-16, які хоче мати Україна

Секретар РНБО закликав дочекатися остаточних рішень щодо передачі літаків, проте наголосив, що якщо Україні нададуть "Гріпен", це не зніме питання того, що на озброєнні ЗСУ мають бути й F-16: "F-16 обов’язково будуть в нашому небі, тому що це набагато важливіше для нас в плані використання саме по ворогу".

Також Данілов зазначив, що українські пілоти навчаються в декілька разів швидше, ніж їхні колеги з країн НАТО.

"Пілоти навчаються дуже швидко. Ті інструктори, які на сьогодні навчають наших фахівців, вражені їхнім рівнем підготовки, бажанням якомога скоріше засвоїти дуже непросту техніку. Це стосується не тільки літаків, але й будь-якого виду озброєння. Коли наші хлопці і дівчата починають навчатися на тих чи інших засобах ураження, які нам надаються, вони набагато швидше проходять цю підготовку, ніж військові країн-членів НАТО".

Читайте також: Шведська опозиція виступає за надання Україні винищувачів Gripen

Секретар РНБО зауважив, що прискорене навчання українських пілотів пришвидшить і прибуття до України літаків, які надають нам партнери: "Але є один нюанс: пілоти мають скласти іспити та отримати відповідні сертифікати. Те, що стосується повітря, набагато складніше, важливіше і відповідальніше, адже коли засоби ураження знаходяться на землі — це одне, а коли це повітряне судно — це складніше", — додав він.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Швеції планує найближчим часом доручити збройним силам вивчити можливість передачі Україні винищувачів Gripen.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-