В Україні зафіксували вже 100 666 воєнних злочинів,  які вчинили російські загарбники

В Україні зафіксували вже 100 666 воєнних злочинів, які вчинили російські загарбники

Укрінформ
В Україні від моменту повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано 100 666 воєнних злочинів, скоєних російськими загарбниками.

Про це повідомив керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов під час дискусії «Геноцид як злочин. Як покарати винних?», передає кореспондент Укрінформу.

«Наше завдання - максимально зафіксувати все, що відбувається в нашій країні - кожен обстріл, убивство, випадок депортації наших дітей, злочини сексуального характеру, щоб ми не втратили докази. На сьогодні ми вже маємо 100 666 воєнних злочинів, зафіксованих з моменту повномасштабного вторгнення», - сказав Бєлоусов.

За його словами, правоохоронці працюють над доведенням цілеспрямованого скоєння злочинів росіянами проти українців. Він також висловив сподівання, що Міжнародний кримінальний суд визнає, що крім злочину проти людяності росіяни вчиняють злочин геноциду проти українців.

«Геноцид відрізняється від злочинів проти людяності. Це також злочини, які мають системний характер, але які при цьому вчиняються з конкретним умислом - знищити певну групу, повністю або частково», - пояснив керівник «Департаменту війни».

Читайте також: Костін назвав хорошим сигналом рішення США передати в Гаагу докази воєнних злочинів Росії

Своєю чергою правозахисник, спеціальний представник Канади зі збереження пам’яті про Голокост та боротьби з антисемітизмом Ірвінг Котлер підкреслив, що Росія порушує в Україні всі п'ять заборон, передбачених Конвенцією про запобігання злочину геноциду. На його переконання, необхідно створити незалежний міжнародний трибунал з питань злочину агресії. Також міжнародна спільнота має підтримувати висновок спецпрокурора МКС про відповідальність Росії за депортацію українських дітей, підтримувати самозахист України проти акту агресії РФ, а також ініціативу введення санкцій за "законом Магнітського" проти тих, хто прямо бере участь у злочині геноциду чи публічно закликає до цього.

Народний депутат Мустафа Джемілєв додав, нинішня російська політика на окупованому Кримському півострові, як і 240 років тому, спрямована на витіснення корінного народу та заселення території росіянами.

Читайте також: Розслідування воєнних злочинів РФ до лютого 2022 має стати більш пріоритетним – експерти

«За нашими оцінками, туди як мінімум заселили близько 1 млн російських громадян», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич завив, що спецтрибунал за злочин агресії Росії проти України має притягнути до відповідальності орієнтовно 20 представників політичного і військового керівництва РФ, решта російських воєнних злочинців відповідатимуть за скоєні злочини в інших судах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-