Війна в Україні перетворюється на війну на виснаження – Столтенберг

Війна в Україні перетворюється на війну на виснаження – Столтенберг

Оновлено
Укрінформ
Війна в Україні проти російської агресії перетворюється на війну на виснаження, тож союзники по Альянсу мають надати Україні стільки боєприпасів, скільки можливо, в той час як надання та використання касетних боєприпасів залишається національним рішенням країн-союзниць. 

Про це сьогодні у Вільнюсі під час виступу на Громадському форумі НАТО заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає кореспондент Укрінформу.

«Ця війна зараз дедалі більше перетворюється, і вона насправді була такою вже багато місяців, у війну на виснаження. Війна на виснаження є битвою логістики. Треба постачати боєприпаси, запасні частини, пальне, забезпечувати ремонт та обслуговування - потреба у цьому величезна. Зі сторони НАТО ми намагаємося взаємодіяти з промисловістю, на рівні країн-членів, і поступово виробництво (боєприпасів – ред.) збільшується. Але, з урахуванням використання резервів, які ми використали з моменту, коли війна почалася, це забере певний час до того, як всі виробничі спроможності будуть задіяні», - сказав Єнс Столтенберг.

Він зауважив, що постачання боєприпасів для України у зв’язку з цим є викликом, оскільки власні запаси боєприпасів у країнах-членах вичерпуються, і така система не може тривати довго, тож залучення промисловості має вирішальне значення. ЄС, за його словами, також здійснює зусилля у цьому напрямку, що дозволяє поступово виправляти ситуацію.

«В тому, які конкретні види боєприпасів будуть поставлятися - це залежить від національного рішення кожного союзника. Деякі з країн-союзниць підписали Конвенцію щодо касетних боєприпасів, деякі – ні. Тож це не є позицією НАТО», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що касетні або кластерні боєприпаси вже використовуються у війні в Україні. Росія використовує такі боєприпаси, щоб вдертися в іншу країну та окупувати Україну, в той час як Україна використовує боєприпаси для самозахисту проти російської агресії.

«Війна, за своєю природою, є непередбачуваною, і вона може тривати довше, ніж ми очікуємо. Єдина відповідь, яку ми можемо на це дати – це те, що ми маємо стояти поряд з Україною так довго, як буде необхідним, ми маємо продовжити нарощувати нашу допомогу для України. Саме таким буде послання цього саміту, таким буде послання від союзників по НАТО і від наших партнерів», - зауважив Генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Путін не має права вето на розширення НАТО - Столтенберг

Він нагадав, що ця війна почалася ще у 2014 році, і відтоді НАТО продовжує підтримувати Україну та значно посилили таку допомогу після початку повномасштабного російського вторгнення.

«Контрнаступ є надзвичайно важливим. Українці відвоюють території, вони виштовхують російських окупантів, але вони стикаються із спротивом на обладнаних російських позиціях, з мінними полями та «зубами дракона» та іншими оборонними перешкодами. Це, безумовно, виклик, Але, знову, наша єдина можлива відповідь – продовжувати підтримувати Україну», - додав Єнс Столтенберг.

Читайте також: Трюдо і Столтенберг обговорили багаторічний пакет допомоги НАТО для України

Як повідомлялося, сьогодні у Вільнюсі розпочався саміт НАТО, під час якого союзники прийматимуть важливі рішення щодо зміцнення системи стримування й оборони Альянсу, а також підтвердять підтримку України у боротьбі проти російської агресії та на шляху до членства України в НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-