Путін не має права вето на розширення НАТО - Столтенберг

Путін не має права вето на розширення НАТО - Столтенберг

Укрінформ
Не Путін і не Росія будуть вирішувати питання майбутнього членства України в НАТО.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг в Гаазі на підготовчій до Вільнюського саміту зустрічі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Союзники погоджуються в багатьох питаннях, в тому числі стосовно членства України, всі погоджуються, що двері НАТО відкриті... Всі союзники погоджуються, що Україна буде членом», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Дуда окреслив п’ять пріоритетів Польщі на саміт НАТО, серед них – підтримка України

Він зауважив, що саме Альянс і Україна, а не Росія, будуть вирішувати, коли наша країна стане повноправним членом.

«Президент Путін не має права вето на розширення НАТО», - підкреслив керівник цієї структури.

Він зауважив, що союзники продовжуються консультації та впевнені, що зможуть дійти консенсусу стосовно прагнення України щодо членства.

Читайте також: Україна очікує на саміті у Вільнюсі «дуже сильного сигналу» щодо вступу в НАТО - Єрмак

Але наразі найактуальнішим питанням є забезпечення перевагу України, щоби президент Путін не переміг.

«Якщо Україна не залишиться суверенною і незалежною нацією, то питання про членство не буде стояти взагалі», - додав політик.

Він підкреслив, що союзники концентрують свої зусилля на наданні військової і економічної підтримки Києву та підтвердять її на саміті. Практична підготовка до членства полягає в допомозі перейти на нові зразки озброєнь, стандарти та процедури тощо.

Читайте також: Артилерія для ЗСУ і саміт НАТО: Зеленський провів розмову з прем’єром Норвегії

Відповідаючи на прохання прокоментувати події в Росії минулих вихідних, Столтенберг заявив, що оцінки наслідків, у тому числі для Альянсу, давати зарано. Але НАТО уважно слідкує за розвитком ситуації і підвищила свою готовність, а також воєнну присутність на східному фланзі. На майбутньому саміті очевидно будуть ухвалені також подальші рішення, додав він. Генсек зауважив, що не зовсім зрозуміло поки й те, де зрештою опиняться бойовики «Вагнера», чи всі будуть вони в Білорусі.

«Абсолютно зрозумілим є те, що ми послали чіткий меседж Москві та Мінську, що НАТО захищатиме всіх союзників, всю територію Альянсу», - заявив Столтенберг, додавши, що в обох цих столицях не має бути й тіні сумніву щодо готовності та спроможності блоку захистити своїх членів проти всіх можливих загроз.

Читайте також: Країни Балтії закликають НАТО посилити східні кордони через «вагнерівців» у Білорусі

Очільник Альянсу назвав дуже правильним рішення збільшити присутність на східному фланзі вперше після завершення холодної війни, ухвалене ще 2014 року. Після початку повномасштабної війни РФ проти України кількість військ швидкого реагування в цьому регіоні була подвоєна, поінформував він.

«У нас є готовність, у нас є сили, у нас є плани та рішучість», - запевнив генеральний секретар НАТО, додавши, що йдеться не про провокування конфлікту, а про запобігання йому.

Нагадаємо: саміт Альянсу відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-