Росія запустила по Україні вже понад тисячу іранських дронів – Кислиця в Радбезі ООН

Росія запустила по Україні вже понад тисячу іранських дронів – Кислиця в Радбезі ООН

Укрінформ
Із вересня 2022 року Російська Федерація масово використовує іранські БПЛА типу Shahed-131, Shahed -136 та Mohajer-6 проти України, зокрема як елемент стратегії терору проти цивільного населення та критичної інфраструктури.

Про це заявив у четвер постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогодні зафіксовано понад тисячу запусків Російською Федерацією іранських БПЛА над територією України. Усі типи іранських БПЛА, які вибухнули або були збиті над територією України, а також їхні уламки були ретельно розібрані та вивчені», – розповів Кислиця.

Читайте також: Секретаріат ООН протягом 30 днів має надати інформацію щодо постачання Росії дронів з Ірану

За результатами цих досліджень українські слідчі та незалежні міжнародні експерти зібрали докази, що підтверджують іранське походження БПЛА, які використовувалися Росією проти України, зазначив він.

За словами Кислиці, Росія змінює маркування на іранських дронах на «Герань-1» та «Герань-2». Але в результаті детальної технічної експертизи вони виявилися БПЛА Shahed-131, Shahed -136 відповідно. Попри численні офіційні заперечення й заяви, Іран продовжує передачу БПЛА Російській Федерації, зауважив він.

«Компетентні органи України володіють ще більш тривожною інформацією про наміри Російської Федерації продовжити подальші атаки на Україну із застосуванням більш досконалих іранських безпілотних літальних апаратів та балістичних ракет», – наголосив постпред.

Читайте також: Радбез ООН проголосував за участь України в засіданні щодо Ірану

Уряд України оцінює передачу безпілотників з Ірану до Російської Федерації як грубе порушення резолюції РБ ООН 2231, зокрема пункту 4 Додатку В до цього документа.

Україна неодноразово зверталася на двосторонньому рівні, а також у листуванні з офісом Генсека ООН з проханням надіслати експертів в Україну для огляду знайдених БПЛА іранського походження, сказав Кислиця. «Будь-яке подальше зволікання з усебічним розглядом ООН фактів порушення Іраном та Російською Федерацією резолюції РБ ООН 2231 підриває, якщо не дискредитує, довіру до Ради Безпеки, а також її здатність забезпечувати виконання власних рішень», – наголосив він. Він також висловив подив опорові, який чинить Москва проти участі експертів ООН у вивченні цього питання.

«Врешті, якщо Росія наполягає на тому, що фотографії з іранськими безпілотниками є фейком, то чому ви так рішуче виступаєте проти інспекції», – сказав Кислиця, звертаючись до представництва РФ.

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація взяла участь у засіданні Ради Безпеки ООН щодо Іранської ядерної програми. Проти її участі активно виступала Росія, відтак це питання як процедурне було поставлене на голосування, більшість членів РБ висловилися «за».

Читайте також: Російська війна торкнулася всіх 7,5 мільйона українських дітей — Кислиця в Радбезі ООН

Резолюція Ради Безпеки ООН 2231 була ухвалена 20 липня 2015 року в рамках Спільного всеосяжного плану дій стосовно ядерної програми Ірану.

У документі містяться положення, які обмежують Іран в отриманні й передачі збройних технологій, у тому числі безпілотників, упродовж восьми років від укладання угоди – до другої половини 2023 року (параграф 4 додатку).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-