Сили оборони застосовують козацькі тактики — комбат батальйону спецпризначення

Сили оборони застосовують козацькі тактики — комбат батальйону спецпризначення

Укрінформ
Військовослужбовці Сил оборони України у боротьбі з російським агресором застосовують, серед іншого, козацькі тактики, що дає змогу наступати меншими силами й брати укріплені позиції армії РФ.

Про практику виконання бойових завдань із залученням козацьких тактик розповів майор, комбат 20-го окремого батальйону спеціального призначення “Україна” Павло Куриленко під час обговорення “Роль козацького фактора під час повномасштабної російської агресії проти України” в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Я практикую виконання бойових завдань із залученням козацького фактора. Бо і сотні років тому, так і два тижні тому наші військовослужбовці змогли меншими силами в наступі взяти великі позиції - опорний пункт противника. Про що говорить це? Це говорить про застосування подібних тактик так, як це використовували наші предки козаки, так і сьогодні відбувається саме подібними тактиками, саме нахрапом, саме хитрістю, знаходженням у “безвихідних ситуаціях” декількох варіантів логічного і правильного виходу. І саме в цих напрямках спрямовується робота особового складу — сержантського, командирів підрозділів”, — сказав Куриленко.

За його словами, такі навички потрібні, щоб бійці вміли аналізувати бойову обстановку, а не працювати, як “пише книжка”.

“Потрібно проявляти ініціативу. У козацтві завжди проявлялася ініціатива. Завжди проявлялася мужність в одному строю з хитрістю. І саме цими факторами, саме сукупністю цих дій наші підрозділи сьогодні та виконують свої завдання і вдало просуваються вперед”, - наголосив Куриленко.

Читайте також: Археологи беруться за розкопки на Хортиці, звідки зійшла вода

Майор, заступник з морально-психологічного забезпечення 20 ОБСП “Україна” Володимир Кончиць підкреслив, що широкомасштабне вторгнення Росії в Україну змінило Збройні сили - через оголошену мобілізацію до його лав долучилися люди з різних галузей.

“Як людина, яка працює безпосередньо з особовим складом, можу сказати, що широкомасштабне вторгнення дуже змінило Збройні сили цілком. Тому що була започаткована загальна мобілізація, і в Збройні сили масово перейшли люди, які мають бажання боронити свою країну, себе, свої родини від загарбника. Люди прийшли абсолютно різні. Якщо до цього часу це було переважно контрактне військо, яке вмотивоване, підготовлене, то тут люди — вчорашні пекарі, журналісти, ІТ-шніки, менеджери з продажу — фахівці різних галузей опинилися в одному місці в один єдиний час. І наша задача - працювати з такими людьми, згуртувати їх навколо ідеї захисту батьківщини”, — сказав Кончиць.

Він також зазначив, що у процесі підготовки бійцям 20 ОБСП “Україна” нагадують про козацьке коріння.

“Ми всі козаки, у козаків є традиції, починаючи від вольностей козацьких, починаючи від суворої субординації, і закінчуючи військовими традиціями на кшталт посвяти в козаки... Саме звідси, я вважаю, пішла присяга — військова традиція, яка проводиться урочисто і запам’ятається майже назавжди”, - розповів Кончиць.

Кончиць підкреслив, що жоден військовослужбовець не відмовився від виконання обов’язку і не залишив поле бою.

Читайте також: Ворог надовго запам’ятає незламність та міцність українських захисників - Шмигаль

Учасники заходу обговорили попередній та сучасний досвід використання козацької спадщини для підсилення боєздатності воїнів ЗСУ; виклики і загрози застосування Кремлем козацької тематики під час повномасштабної збройної агресії проти України; необхідність посилення ролі козацьких надбань в українській освіті, військово-патріотичній роботі з молоддю та мистецтві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-