Україна в ОБСЄ: РФ активізувала брехню про «брудну бомбу», планує провокації

Україна в ОБСЄ: РФ активізувала брехню про «брудну бомбу», планує провокації

Укрінформ
Активізація Росією дезінформаційної кампанії про "брудну бомбу" та про "бойових комарів" може свідчити про те, що РФ планує нові провокації.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ, передає кореспондент Укрінформу.

"Нещодавні заяви російського президента про наміри створити "санітарну зону" в Україні вкотре свідчать про те, що Москва не змінила своїх цілей, а прагне демонтувати українську державність. Активізація Москвою давньої дезінформаційної кампанії про "брудну бомбу" - брехню, яку вже розвіяло МАГАТЕ у своїй вчорашній заяві - та про бойових комарів може свідчити про можливі нові провокації", - сказав він.

Читайте також: У МАГАТЕ спростували російський фейк щодо «перероблення» палива з Рівненської АЕС

Український дипломат додав, що з огляду на такі геноцидні заяви, руйнування Каховської дамби, а також повідомлення про мінування ЗАЕС та заводу "Кримський титан" в Армянську "є суворим нагадуванням про те, що необхідно вжити всіх необхідних заходів для запобігання новим терористичним актам і припинення безкарності російського режиму".

Цимбалюк наголосив, що здійснення Росією однієї з найбільших ракетних атак на Київ 16 червня, під час візиту африканських лідерів до української столиці, "красномовно свідчить про те, що Росія прагне війни, а не миру".

Читайте також: Британський дипломат в ОБСЄ нагадав росіянам про відповідальність за брехню

Він вказав на те, що злочини, які щодня скоює Росія, "чітко показують, що альтернативи звільненню всіх українських земель від російської окупації не існує".

"Відновлення суверенітету України в Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях та над Кримським півостровом – це єдиний спосіб захистити людей, які там живуть. Ми будемо робити це поступово і системно, крок за кроком", - заявив очільник української місії в ОБСЄ.

Як відомо, раніше російські пропагандистські ЗМІ поширили рейкову інформацію про те, що "служба зовнішньої розвідки Росії отримала дані щодо рішення Держінспекції ядерного регулювання України відправити на перероблення партію опроміненого палива з Рівненської АЕС". Було заявлено, що "це паливо переміщене у двох контейнерах на майданчик сховища у Чорнобилі", а "МАГАТЕ при цьому поінформовано не було". Як стверджувала російська пропаганда, "все це можна пояснити намірами України продовжити роботу над брудною ядерною бомбою”.

Читайте також: Своєю брехнею росіяни визнали, що самі підірвали Каховську ГЕС - професор Снайдер

Втім, Міжнародне агентство з ядерної енергії заявило, що було заздалегідь та належним чином поінформовано української стороною про перевезення відпрацьованого ядерного палива з Рівненської АЕС на ЧАЕС – цей процес контролювався експертами Агентства і зараз паливо знаходиться під гарантіями МАГАТЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-