В Україні за часів Януковича системи РЕБ знищували — експерт

В Україні за часів Януковича системи РЕБ знищували — експерт

Укрінформ
В Україні в часи президентства Віктора Януковича системи радіоелектронної боротьби знищували, заявляє очільник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", майор Збройних сил Віктор Таран.

Як передає Укрінформ, про це він сказав у коментарі Українському радіо.

За словами Тарана, розробка і виробництво засобів РЕБ активно розвивалися ще в оборонній галузі Радянського Союзу, а після розпаду СРСР засоби РЕБ перейшли у спадок і Росії, і Україні. Але Росія їх зберегла, модернізує і виробляє нові, підкреслив експерт.

Як сказав Таран, від початку розв'язаної Росією війни, від 2014 року, Україна майже заново розвиває виробництво різноманітних комплексів РЕБ і під час великої війни застосовує їх ефективно.

Експерт констатував, що засоби РЕБ є серйозним інструментом ворога

Таран пояснив принцип дії засобів РЕБ на прикладі телевізора, який неможливо буде переключити, якщо він опиниться під "ударом" РЕБ, тобто РЕБ просто забиває сигнал.

Як зазначив Таран, загалом РЕБ – це вплив радіовипромінюваннями (радіоперешкодами) на радіоелектронні засоби систем управління, зв'язку та розвідки ворога з метою зміни якості військової інформації, що циркулює в них, а також захист власних систем від аналогічних впливів. У сучасній війні, де велике значення має передання інформації поширенням електромагнітних хвиль, засоби РЕБ відіграють дуже важливу роль, сказав він.

Як повідомив експерт, у Росії розробляють і виробляють наземні комплекси Р-330 та їх аналоги, "Красуху", "Палантин", "Тираду-2", "Репелент", "Ступор", радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрілянини (контрбатарейна РЛС) "Зоопарк" та інші.

Читайте також: Багато країн НАТО готові збільшити внески на оборону, аби озброювати Україну - Остін

За його словами, "після здобуття Незалежності Україні дісталося дуже багато "Зоопарків", систем, про які ми зараз читаємо. Але одна проблемка – ми в Україні ці системи тоді знищили. Більшість техніки була порізана при Януковичі. А росіяни у той час наростили і вибудували потужніші системи, змогли сконцентрувати на певних напрямках. Наприклад, в Україні зараз є два основні театри воєнних дій – південний та східний. І дійсно росіяни змогли там зараз сконцентрувати велику кількість засобів РЕБ. Відповідно, у них радіус ураження є потужним".

За останні пів року як у росіян, так і в українців зросла номенклатура використання на війні засобів РЕС, зазначив Таран.

Одним із прикладів активного використання таких засобів агресором є окопний РЕБ. Його легко приховати в кущах, підімкнути до акумулятора і застосовувати. Наприклад, такий РЕБ може забивати певні діапазони 2,4 ГГц чи 1,2 ГГц. Як наслідок – є ризик переривання зв’язку із пультом, яким українські воїни керують на лінії фронту своїм дроном. І цей БПЛА або зависає і летить за напрямком вітру, або ж змушений здійснити посадку, повідомив експерт.

Українські фахівці з радіоелектронних засобів військового застосування найзагрозливішими вважають такі російські РЕБ як "Поле-21", "Стриж". Останній функціонує як купол, але купол, що вмикається тільки при наближенні українського дрона. "Стриж" глушить його і знову переходить у пасивний режим, ховаючись від радіорозвідки противника.

Натомість ЗСУ теж використовують низку сучасних окопних РЕБ. І вони є, на думку фахівців, ефективними.

Як заявив півзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко, щодо російської радіоелектронної боротьби ЗСУ дійсно складно працювати, але українські військові постійно пристосовуються до цього і знаходять варіанти припиняти дію обладнання, яке глушить радіоелектронний сигнал.

За словами експерта, динаміка показує, що у українських військових дронів стає більше, більше і більше.

"І це відбувається через постійне постачання такого обладнання. Щодо навчання на безпілотниках, то воно стає системнішим. І дрони таким чином живуть на полі бою довше", – сказав Яковенко.

Тим часом в українському Telegram-каналі "Ескадрон" з'явився місяць тому скріншот запису із FPV-дрону перед ураженням російської самохідної артилерійської установки "Мста-С". Це може означати, що українські оператори FPV-дронів почали вражати цілі набагато далі від лінії бойового зіткнення. Серед таких потенційних цілей є засоби РЕБ.

Фото: Українське радіо

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-