У Коордштабі розповіли, які дані може надати МКЧХ рідним українських полонених

У Коордштабі розповіли, які дані може надати МКЧХ рідним українських полонених

Укрінформ
Представники МКЧХ за нагоди намагаються передати медикаменти і речі українським військовополоненим, які утримуються Російською Федерацією і можуть повідомити рідних про відвідування і контакт.

Натомість місцеперебування полоненого представники МКЧХ не розголошують. Про це заявила представниця МКЧХ під час зустрічі з рідними полонених військовослужбовців, які охороняли ЧАЕС, яка відбулась в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, передає Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал Коордштабу.

Зустріч відбулась з ініціативи ГО “Родини полонених захисників Чорнобильської АЕС”.

У заході взяли участь також представники Координаційного штабу, Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Представниця МКЧХ зазначила, що під час відвідувань місць несвободи, коли на це є відповідний дозвіл країни, яка утримує військовополонених, вони намагаються передати ліки й речі першої потреби, якщо є така нагода.

Читайте також: Незаконні «вироки» росії українським полоненим не є перешкодою для обмінів – Коордштаб

“Родичів можуть повідомити про відвідування й контакт із полоненим, але його місцезнаходження представники МКЧХ не розголошують”, - підкреслила представниця МКЧХ.

Представник Коордштабу додав, що офіційно Росія не повідомляє про місце утримання військовополоненого.

Він зазначив, що інформація про це накопичується з інших джерел, проте вона не може бути остаточною, бо полонених з різних причин можуть переміщувати як в межах Російської Федерації, так і на тимчасово захоплених українських територіях.

Читайте також: У Коордштабі обговорили порядок оформлення довідок про перебування у полоні

За словами представника Офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини, під час розмов зі звільненими з полону захисниками фіксується інформація про умови утримання, а також факти неналежної поведінки, тортур і знущань з полонених.

“Усі ці факти стануть доказовою базою, які підтверджують порушення Росією взятих на себе зобов’язань згідно з нормами міжнародного гуманітарного права”, - зауважив представник Офісу уповноваженого.

Як повідомляв Укрінформ, представник Офісу омбудсмена під час зустрічі з родинами захисників острова Зміїний попередив, що погоджуючись на пропозиції невідомих осіб "викупити з полону" родичів, громадяни можуть потрапити на гачок російських спецслужб.

Фото: icrc.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-