ЄС з початку війни надав Україні допомоги на близько €65 мільярдів

ЄС з початку війни надав Україні допомоги на близько €65 мільярдів

Укрінформ
Після початку російської агресії ЄС надав Україні фінансову, економічну, гуманітарну та військову допомогу на суму у майже 65 мільярдів євро, та є, таким чином, найбільшим донором її боротьби проти рф.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони) заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Окрім військової допомоги, ми надсилаємо ще 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги, щоб допомогти Українській державі виконувати свої функції. Якщо скласти разом всю цю допомогу – військову, цивільну економічну, фінансову, гуманітарну, фінансування для біженців тощо, - це складе близько 65 мільярдів євро. Це означає, що ЄС та його країни-члени є найбільшими донорами України, і ми будемо продовжувати відігравати таку роль», - сказав Боррель. 

Він зауважив, що завдяки стимулам, що пропонує Європейський фонд миру, країни члени надали Україні військове обладнання та боєприпаси на суму близько 10 мільярдів євро, що значно перевищило очікування. Більшість країн-членів погодилися збільшити Європейський фонд миру ще на 3,5 мільярда євро, що значно підвищить його спроможності, і не лише в наданні допомоги для України, але також для фінансування оборонних та безпекових проєктів у інших частинах світу. 

В тому, що стосується допомоги Україні, високий представник ЄС нагадав, що Україна отримала від Європейського фонду миру військову підтримку на 5,6 мільярда євро. Наразі на столі пропозиція про виділення для України чергового траншу такої військової допомоги на суму ще 500 мільйонів євро. Обговорення такого траншу триває.

«Я сподіваюся, що ці 500 мільйонів євро можуть бути виділені. Питання було обговорено на рівні технічного комітету, але сьогодні одноголосного рішення не відбулося. Сподіваюся, що будь-які перешкоди будуть усунуті протягом цього тижня», - сказав Жозеп Боррель.

Він зауважив, що для позитивного рішення не буде необхідним чекати наступного засідання Ради міністрів ЄС, оскільки воно може бути прийнятим за письмовою процедурою. 

Як вже повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (з питань оборони). За ініціативи Шведського головування ЄС під час зустрічі міністрів був організований неформальний робочий ланч за участі генерального секретаря НАТО, який був цілком присвячений співробітництву між Європейським Союзом і Альянсом, а також координації зусиль з надання Україні військової допомоги для захисту від російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-