Рішення рф розмістити тактичну ядерну зброю у білорусі є гібридною наступальною операцією - експерт

Рішення рф розмістити тактичну ядерну зброю у білорусі є гібридною наступальною операцією - експерт

Укрінформ
Рішення росії про розміщення тактичної ядерної зброї на території білорусі є гібридною наступальною операцією.

Таку думку висловив директор Інституту світової політики Євген Магда на засіданні круглого стола на тему: "російська ядерна зброя в білорусі як загроза європейській безпеці", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогоднішній момент росія рішенням про розміщення тактичної ядерної зброї в білорусі здійснює гібридну наступальну операцію. Вона переносить ядерний арсенал на кілька сотень кілометрів на захід, використовуючи так званий білоруський балкон, про який любить просторікувати лукашенко, вона розширює сферу можливого удару у відповідь чи превентивного удару за рахунок громадян білорусі,.. і значною мірою перекладає відповідальність на лукашенка", - сказав Магда.

Читайте також: Рішення росії про ядерну зброю в білорусі прямо загрожує європейській безпеціБоррель

За його словами, він не вірить, що тактична ядерна зброя на території білорусі матиме подвійне управління, про яке говорив лукашенко 31 березня у зверненні до білоруського парламенту і народу.

"путін не підтверджує подібних кроків і говорить про те, що росія буде дотримуватися умов Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Ми розуміємо, що для росії показове дотримання умов базових договорів у царині міжнародного права є елементом формування її іміджу. Щодо лукашенка про це говорити щонайменше наївно... Тому в даному випадку білорусь занапащена загрозою застосування ядерної зброї, в тому числі з її території", - зазначив експерт.

На його переконання, путін дуже зацікавлений в інтернаціоналізації російсько-української війни.

"Я вважаю, що прагнення так чи інакше погрожувати розширенням території війни відповідає російським інтересам, адже кремль наголошує, що він веде війну, з одного боку, проти НАТО, з іншого боку, війна іде не на російській території. І прагнення розширити її має на меті перевести хоча б на ідеологічному рівні те, що росія називає спеціальною військовою операцією, у формат світової війни", - зазначив директор Інституту світової політики.

Читайте також: Данілов – про розміщення ядерної зброї у білорусі: Не бачимо адекватної реакції світу на такі наміри рф

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня президент країни-агресорки володимир путін, щодо якого МКС видав ордер на арешт, заявив, що росія розмістить тактичну ядерну зброю у білорусі. Раніше, у лютому цього року, він оголосив про «призупинення» участі москви в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь зі США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-