Україна починає будувати систему захисту критичної інфраструктури – Держспецзв'язку

Україна починає будувати систему захисту критичної інфраструктури – Держспецзв'язку

Укрінформ
Україна починає будувати систему захисту критичної інфраструктури відповідно до найкращих світових практик та чинних вимог європейського законодавства.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє пресслужба Держспецзв'язку.

«Україна вивчає директиви ЄС NIS 2 (EU 2022/2555) та RCE (EU 2022/2557) щодо захисту критичної інфраструктури та співпрацює з країнами, які вже розпочали їхнє впровадження», – цитує пресслужба заступника голови Держспецзв'язку Олександра Потія.

Як зазначається, Україна плідно співпрацює з Американською агенцією з кібербезпеки та захисту критичної інфраструктури (CISA), яка має провідний досвід у питаннях захисту об'єктів критичної інфраструктури (ОКІ). Держспецзв'язку та CISA уклали меморандум про співпрацю, вже були проведені навчання відповідно до методики CISA.

Читайте також: Україна отримала від Польщі майже 1,5 тисячі тонн обладнання відновлення інфраструктури

Держспецзв'язку, як уповноважений орган у сфері захисту критичної інфраструктури України, зараз напрацьовує необхідну нормативно-правову базу. В Україні створені секторальні переліки об'єктів критичної інфраструктури. Незабаром має бути ухвалена постанова КМУ про затвердження порядку ведення Реєстру критичної інфраструктури. Поява реєстру стане важливим кроком для координації захисту ОКІ.

У пресслужбі повідомили, що реєстр міститиме інформацію про реєстраційний номер ОКІ, оператора та форму власності, країну реєстрації, КВЕД основної діяльності, кінцевого бенефіціарного власника / контролера та інше. Відповідальними за категоризацію об'єктів критичної інфраструктури та потрапляння інформації до Реєстру об'єктів критичної інфраструктури є секторальні органи разом з операторами об'єктів критичної інфраструктури.

Читайте також: Україні потрібно понад $1 мільярд на відновлення енергосистеми – Герус

Також зазначається, що відповідати за захист об'єктів критичної інфраструктури будуть безпосередньо її оператори. Функціональні органи беруть участь у реагуванні на кризові ситуації, пов'язані із гарантуванням безпеки та стійкості критичної інфраструктури. Наприклад, ЗСУ – від ракетних обстрілів, СБУ – проти диверсій, Держспецзв'язку – проти кібератак.

Своєю чергою, уповноважений орган координує діяльність суб'єктів національної системи захисту, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури та фактично представляє критичну інфраструктуру у владі.

«Ми зобов'язані проводити аналіз ризиків та загроз і подавати цю інформацію до КМУ та РНБО, щоб вони здійснювали необхідні планування – бюджетні та інші», – пояснив заступник голови Держспецзв'язку. Він додав, що ОКІ першої категорії критичності зможуть розраховувати на національний пріоритет у захисті.

Читайте також: Кабмін спрямував залишки коштів ЄІБ на відновлення обʼєктів будівництва та інфраструктури

Потій також повідомив, що в Держспецзв'язку вже триває робота над нормативно-правовим урегулюванням процесу паспортизації ОКІ та розробленням і затвердженням проєктних загроз національного рівня.

Як повідомлялося, від жовтня 2022 року по лютий 2023-го по українській енергосистемі було випущено 1 500 ракет і дронів-камікадзе, 100 з-поміж них вразили великі енергетичні об'єкти. Унаслідок обстрілів Україна втратила 61% генерації. Для проходження наступної зими потрібно вже зараз активізувати зусилля для підготовки до загроз та захисту енергетичної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-