Україні потрібно понад $1 мільярд на відновлення енергосистеми – Герус

Україні потрібно понад $1 мільярд на відновлення енергосистеми – Герус

Укрінформ
Росіяни випустили понад 1200 ракет та дронів по ключових об’єктах енергетичної інфраструктури. Загальний збиток, завданий українській енергосистемі України, складає понад 1 мільярд доларів.

Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, передає Укрінформ з посиланням на сайт парламенту.

«Запас міцності серйозно знизився і до наступної зими його потрібно відновити. Сьогодні нам потрібно працювати над тим, щоб проходження наступного опалювального сезону було простішим та прогнозованим, аніж цієї зими… Навколо цього і йдуть основні дискусії: де взяти гроші, аби відремонтувати пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури, встановити додатковий захист та створити резервні запаси», - зазначив народний депутат.

Читайте також: США активно підтримують відновлення України, яке розпочнеться вже цього року – Шмигаль

За його словами, Україна отримує суттєву міжнародну допомогу, але цього ресурсу недостатньо, щоб відновити енергосистему до рівня, що гарантуватиме українцям безперебійне постачання електроенергії. Один з можливих варіантів – підвищення тарифу.

«На мою думку, забезпечена верства населення має можливість сплачувати вищий тариф на електричну енергію. Якщо бізнес зараз має тариф 5,5 грн за кВт-год, то населення, яке споживає понад 250 кВт — 1,68 грн», - уточнив Герус, додавши, що тариф для населення до рівня тарифу для бізнесу не буде підвищено, але необхідно знайти варіант, на який погодяться усі сторони.

Читайте також: Україна у березні могла б отримати близько ₴500 мільйонів від експорту електроенергії - Герус

Як повідомлялось, станом на кінець осінньо-зимового періоду енергосистема внаслідок руйнувань та окупації тимчасово втратила 44% атомної генерації, 78% потужностей ТЕС, 66% – блочних ТЕЦ, 12% – ГЕС, 75% – вітрової генерації та понад 20% – сонячної.

За оцінками Світового банку, збитки, завдані інфраструктурі електроенергетики, газу та системи опалення, а також видобутку вугілля в Україні становлять близько 11 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-