росіяни могли навмисне пошкодити МіГ-29, які Словаччина вирішила передати Україні

росіяни могли навмисне пошкодити МіГ-29, які Словаччина вирішила передати Україні

Укрінформ
російські технічні фахівці могли навмисно саботувати роботу винищувачів МіГ-29 радянського виробництва, які Словаччина вирішила передати Україні.

Про це заявив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь, передає Укрінформ із посиланням на Euractiv.

Як зазначається, нещодавно уряд Словаччини вирішив передати Україні радянські винищувачі МіГ-29, які перебували на озброєнні країни і які словацька армія не використовувала з серпня 2022 року.

«Вони могли літати, але це не означає, що вони були боєздатними. Українці приїхали до Словаччини за тиждень до їхнього відльоту, привезли запчастини та оглянули літаки», - пояснив Надь після того, як опозиція на чолі з партією Smer-SD колишнього прем'єр-міністра Роберта Фіцо різко розкритикувала уряд за відмову від винищувачів.

За словами міністра, у літаках в минулому виявили несправності, які могли навмисно спричинити російські технічні спеціалісти. До минулого року росіяни були присутні на авіабазі Сляч у Словаччині й саме тоді, вважають у міноборони країни, вони могли пошкодити літаки.

Читайте також: Польща лобіюватиме надання Україні літаків натівських стандартів – Дуда

«Навіть поліція проводила розслідування на основі наших підозр. У двигунах літака були частини, до яких мали доступ словацькі фахівці, а були частини, до яких мали доступ лише російські фахівці. Дефекти з'явилися тільки в тих частинах, до яких мали доступ росіяни», - розповів Надь.

Хоча розслідування не довело навмисного саботування роботи літаків, міністерство оборони Словаччини «відчуло втрату довіри до російських техніків у Слячі, тому що помилки продовжували з'являтися в місцях, до яких могли дістатися тільки вони», додав Надь.

Генерал-лейтенант Любомир Свобода, колишній топпілот, окремо припустив, що росіяни навмисно пошкоджували літаки.

«Ми забрали у них двигун, який мав працювати 350 годин. А у підсумку він пролетів лише 70 годин. Що ми можемо з цим зробити? Можливо, була неякісна робота, назвемо це так. Я не знаю», - сказав він.

Посольство росії в Словаччині заявило, що постачання Словаччиною винищувачів Україні призвело до «непередбачуваної й небезпечної ескалації конфлікту, за яку будуть нести відповідальність ініціатори ухвалених рішень».

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня уряд Словаччини схвалив відправку в Україну 13 винищувачів МіГ-29.

Фото: Shutterstock/Soos Jozsef

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-