Дмитро Кулеба нагадав, як росія узурпувала місце в Радбезі ООН

Дмитро Кулеба нагадав, як росія узурпувала місце в Радбезі ООН

Укрінформ
росія ніколи юридично не набувала статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та має бути вигнана з цього поважного органу.

На цьому наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в авторській колонці для видання The Hill (США), передає Укрінформ.

Глава української дипломатії зазначив, що у 1945 році світова спільнота поклала особливу відповідальність за підтримання міжнародного миру та безпеки на п’ять могутніх держав: Сполучені Штати, Радянський Союз, Велику Британію, Францію та Китай, - які стали, так би мовити, «суддями світу», відповідальними за збереження миру та співпраці.

«Війна росії проти України вивела правду на поверхню: один із цих суддів - шахрай. Замість того, щоб захищати міжнародний мир, росія кидає виклик самому його існуванню. Замість того, щоб бути захисницею, вона вчиняє агресію. Замість того, щоб бути панацеєю, вона стала хворобою. Чи потрібен світові такий «суддя»? Це найгостріше питання, яке постає перед світом, враховуючи масові звірства росії в Україні, її жорстокість і зневагу до людяності», - зауважив Кулеба.

Він акцентував, що ми опинилися в цих темних часах тому, що росії дозволили повірити у власну абсолютну безкарність. У цьому контексті міністр нагадав, що все почалося в грудні 1991 року, коли представники росії незаконно узурпували місце СРСР у Раді Безпеки ООН.

Читайте також: Головування росії в Радбезі ООН свідчить про нагальність його реформи - керівниця HRW

«Проста зміна таблички “Радянський Союз” на табличку “російська федерація” стала найбільшим дипломатичним шахрайством ХХ століття. У лютому я наголосив на засіданні Ради Безпеки ООН, що росія перетворила крісло постійного члена Радбезу ООН на свій трон безкарності. Сьогодні ми маємо справу з наслідками порушення правил 32 роки тому», - констатував очільник МЗС.

На його переконання, російська війна має не лише завершитися нищівною поразкою для путіна. Її наслідком має стати фундаментальне переосмислення глобальної безпекової системи та реформа міжнародних інституцій, які покликані підтримувати та відновлювати мир.

«росія ніколи юридично не набувала статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та має бути вигнана з цього поважного органу. В іншому разі злочинець у кріслі судді продовжуватиме ставити під сумнів легітимність всієї системи ООН», - резюмував глава української дипломатії.

Читайте також: Історик Снайдер на Радбезі ООН потролив небензю

Як повідомляв Укрінформ, постійний представник України при ООН Сергій Кислиця заявив, що росія, яка чинить воєнні злочини та обстрілює українські міста, не може головувати у Раді Безпеки.

Головування в Радбезі ООН щомісяця змінюється почергово між його членами. У січні головувала Японія, у лютому – Мальта, у березні – Мозамбік, у квітні за планом – росія, у травні – Швейцарія, у червні – ОАЕ.

26 грудня минулого року Україна офіційно порушила питання виключення росії із Ради безпеки ООН. МЗС України оприлюднило заяву, у якій закликало країни ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування рф в ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-