росія збирається «судити» третього члена Місії ОБСЄ - генсекретарка Шмід

росія збирається «судити» третього члена Місії ОБСЄ - генсекретарка Шмід

Укрінформ
В окупованому росією Донецьку цього тижня збираються «судити» ув’язненого українця-співробітника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Вадима Голду.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила генсек ОБСЄ Гельґа Марія Шмід у своєму зверненні до учасників зимової сесії Парламентської Асамблеї ОБСЄ, зачитаному під час засідання у четвер у Відні директором офісу генсека ОБСЄ Лукою Фратіні.

"У 2022 році ми були змушені закрити дві наші місії в Україні. Попри усі наші зусилля, деякі наші колеги, які працювали на Спеціальну моніторингову місію, залишаються в ув’язненні у Донецьку та у Луганську. Через понад 10 місяців Максим Петров та Дмитро Шабанов залишаються ув’язненими у Луганську. У вересні вони були засуджені до 13 років тюрми у результаті так званого "судового процесу". Вадим Голда цього тижня постане перед так званим "судом" у Донецьку", - повідомила вона.

Читайте також: Генсек ОБСЄ: Використовуємо всі канали для визволення співробітників СММ

Генсекретарка ОБСЄ повідомила, що наразі у неї немає "жодної достовірної інформації про те, де саме та у якому стані знаходяться наші колеги".

"Я продовжу робити все можливе для їх звільнення та закликаю вас також приєднатися до цих зусиль", - звернулася Шмід до депутатів ПА ОБСЄ.

Читайте також: росія намагається взяти ОБСЄ в заручники – голова Організації

Як повідомляв Укрінформ, після 24 лютого в тимчасово окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців – членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згодом одного з них було звільнено. У вересні російські пропагандистські ресурси повідомили, що так званий "верховний суд лнр" засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників СММ ОБСЄ - Максима Петрова та Дмитра Шабанова (перекладача та асистента з безпеки), яких "визнали винними у державній зраді". Третій співробітник СММ Вадим Голда також продовжує залишатися у незаконному ув’язненні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-