Австрія в ООН засудила російські ядерні погрози

Австрія в ООН засудила російські ядерні погрози

Укрінформ
Австрія найрішучіше засуджує неодноразово зроблені росією завуальовані погрози застосування ядерної зброї та закликає рф вивести її війська з усієї території України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар федерального міністерства з європейських та міжнародних справ Республіки Австрія Петер Лаунскі-Тіффенталь у своєму виступі на спеціальній сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку під час розгляду резолюції "Принципи, що лежать в основі всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні".

"Один з аспектів, який Австрія засуджує найрішучішим чином, є завуальовані, але легко впізнавані погрози застосування ядерної зброї, неодноразово зроблені росією. Ядерні ризики зараз є найвищими за останні десятиліття і їх потенційні руйнівні глобальні гуманітарні та екологічні наслідки є прямою безпековою загрозою для усієї міжнародної спільноти", - заявив він.

Читайте також: Австрійські компанії попри війну продовжують роботу в Україні

Генсек МЗС Австрії також привітав спільні зусилля міжнародної спільноти, передусім в рамках МАГАТЕ, спрямовані на забезпечення безпеки ядерних об’єктів в Україні, які опинилися під загрозою через російську агресію.

"Усе це підкреслює нагальну потребу щодо прогресу у ядерному роззброєнні та відмови від парадигми ядерного стримування", - сказав він.

Австрійський дипломат наголосив, що міжнародна спільнота "має спільно забезпечити, щоб табу на застосування ядерної зброї не було порушено, як і не дозволити жодних погроз ядерною зброєю чи її застосування.

Читайте також: Австрійські діячі культури розкритикували участь російської «делегації ганьби» у сесії ПА ОБСЄ

У своєму виступі Лаунскі-Тіффенталь заявив, що Австрія вражена "надзвичайною мужністю та стійкістю, яку демонструють українці" у відбитті російської агресії. "Їх доля – це наше зобов’язання. Атака на одного члена цієї Організації – це атака на всіх нас", - заявив він.

Лаунскі-Тіффенталь також зазначив, що Австрія не може "стояти осторонь, коли базові принципи нашого правового та безпекового порядку знаходяться під загрозою": "Ми ніколи не були політично нейтральними і ми ніколи не мовчатимемо, коли суверенітет та територіальна цілісність країн зазнають нападу".

Він висловив глибоке занепокоєння з приводу глобальних наслідків російської агресії, зокрема, продовольчої кризи. На цьому тлі Лаунскі-Тіффенталь заявив про підтримку Австрією продовження дії Чорноморської зернової угоди та її безперешкодного виконання.

"Австрія залишається повністю солідарною з урядом та народом України. Ми маємо також бути чіткими у тому, що немає миру без справедливості та притягнення винних до відповідальності", - додав генсек МЗС Австрії.

Читайте також: Австрія знову збільшила залежність від російського газу

За його словами, українські міста Буча та Маріуполь стали "синонімами для невимовного людського страждання". Він підкреслив, що Австрія підтримує усі міжнародні зусилля, спрямовані на те, що скоєні в Україні звірства, зґвалтування, тортури та позасудові страти були розслідувані, а винні притягнуті до відповідності.

Лаунскі-Тіффенталь заявив, що Австрія підтримує досягнення всеохоплюючого, справедливого та стійкого миру в Україні, базованого на міжнародному праві та Статуті ООН.

"Ми в черговий раз закликаємо росію зупинити цю війну, вивести свої війська з усієї території України та припинити кровопролиття", - підкреслив він.

Читайте також: Два ексміністри оборони Австрії виступили за перегляд нейтралітету країни

Як повідомлялося, 24 лютого Генеральна Асамблея ООН проведе голосування по проєкту резолюції, в якому наголошується на необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і стійкого миру в Україні. Голосуванню передуватимуть дводенні виступи десятків держав-членів ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-