Генсек ОБСЄ не знає, хто і де саме утримує співробітників СММ на окупованому Сході України

Генсек ОБСЄ не знає, хто і де саме утримує співробітників СММ на окупованому Сході України

Укрінформ
Генеральна секретарка ОБСЄ Гельґа Шмід не змогла відповісти на питання, чи є росія тією стороною, яка незаконно утримує співробітників Спеціальної моніторингової місії (СММ), захоплених на тимчасово окупованих територіях сходу України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це вона сказала під час під час пресконференції у Відні у четвер після представлення пріоритетів Північномакедонського головування в ОБСЄ.

"Вони утримуються у невідомому місці. Це все, що я можу сказати", - відповіла генсек ОБСЄ на питання, хто саме незаконно утримує співробітників СММ і чи є цією стороною російська федерація.

Читайте також: Україна переконана, що ОБСЄ знайде свою роль у формулі миру Зеленського

За словами Шмід, ОБСЄ працює над звільненням співробітників СММ і ці зусилля залишатимуться пріоритетом.

"Ми використовуємо усі канали, формальні і неформальні, щоб забезпечити їх безумовне та негайне звільнення як співробітників ОБСЄ. Ми про це багато раз говорили, інші крани-учасниці допомагають, ми перебуваємо у контакті з іншими міжнародними організаціями", - сказала генсек ОБСЄ.

Читайте також: Новий голова ОБСЄ закликав росію вивести війська з України

Нагадаємо: після 24 лютого в тимчасово окупованих росією Донецьку та Луганську було затримано чотирьох українців – національних членів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Згодом одного з них було звільнено.

У вересні російські пропагандистські ресурси повідомили, що так званий "верховний суд лнр" засудив до 13 років позбавлення волі двох співробітників СММ ОБСЄ - Максима Петрова та Дмитра Шабанова (перекладача та асистента з безпеки), яких "визнали винними у державній зраді".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-