лукашенко може оголосити мобілізацію в будь-який момент – білоруська опозиція

лукашенко може оголосити мобілізацію в будь-який момент – білоруська опозиція

Укрінформ
Білоруський опозиційний політик Павло Латушко вважає, що диктатор олександр лукашенко може оголосити мобілізацію в будь-який момент та приєднатися до росії в агресивній війні проти України.

Як передає Укрінформ, про це колишній міністр культури білорусі заявив в інтерв'ю німецькому виданню RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).

"Облік усіх призовників у Білорусі практично завершено", - сказав Латушко.

На його переконання, лукашенку потрібно лише натиснути кнопку за наказом з кремля, щоб почати мобілізацію.

Посилаючись на джерела в мінську, Латушко повідомив, що майже всіх співробітників міністерства внутрішніх справ білорусі попросили здати паспорти. І така інформація надійшла з різних міст країни. "Це означає, що ці люди більше не зможуть покинути територію білорусі у разі їхньої мобілізації", - пояснив опозиціонер.

Також він вказав на постійне зростання російської військової присутності в білорусі – як кількості військовослужбовців, так і військової техніки.

Читайте також: Україна має достатньо сил та засобів для захисту Києва - Павлюк

Білоруський опозиціонер розкритикував "стратегічну помилку" Заходу, який вже півроку не звертає уваги на лукашенка. "Ніяких нових санкцій не вводиться, ніякого тиску не чиниться", - поскаржився він.

Таким чином, за його словами, лукашенко виграє час для підготовки до наступної фази війни, а саме – участі у російському військовому наступі з півночі на Україну. За його словами, Захід вкотре помиляється в оцінці ролі лукашенка в союзі з очільником кремля володимиром путіним.

Зазначається, що у середині жовтня Латушко, посилаючись на інсайдерські джерела в мінську, заявляв про можливий новий напад на Україну з боку білорусі весною 2023 року, можливо, у березні. "Наші джерела повідомляють, що росіяни хочуть розмістити в білорусі 120 тис. солдатів до того часу", - стверджував він тоді.

За словами опозиціонера, лукашенко хоче спробувати збільшити чисельність білоруської армії з 65 до 100 тис. військовослужбовців до весни 2023 року. Водночас, він вказав на те, що це буде важко зробити, оскільки близько 85% білорусів виступають проти війни. І тому мобілізація може стати спусковим гачком для нових масових протестів.

Читайте також: Новий наступ рф із території білорусі матиме мало шансів на успіх - австрійський політолог

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Україна розуміє, що росія може використати територію білорусі для вторгнення, уважно спостерігає за ситуацією, не розслабляється і готова до цього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-