Збройна агресія рф проти України є агресією проти міжнародного права - правозахисниця

Збройна агресія рф проти України є агресією проти міжнародного права - правозахисниця

Укрінформ
Українські правозахисники взяли участь у 21-й сесії Асамблеї держав-учасниць Римського статуту в Гаазі, де закликали до партнерства та підтримки України у її боротьбі щодо досягнення справедливості.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Збройна агресія росії проти України – це агресія не лише проти України, це агресія та злочин проти міжнародного права. І ті успіхи, яких досягне Україна у питаннях притягнення до відповідальності, допоможуть в майбутньому іншим країнам, які постраждали від агресії, страждають від збройних конфліктів, які відбуваються в цих країнах. Ми приїхали з тим, щоб сказати, що ми не конкуренти іншим країнам, які страждають від конфліктів. Ми закликаємо до партнерства та справедливості не тільки для себе, а й для всього світу”, - сказала у коментарі Укрінформу правозахисниця Ольга Решетилова, співзасновниця та координаторка Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ).

Під час сайд-івенту “Зміцнення міжнародного правосуддя: виклики та можливості у випадку України” у межах 21-ї сесії Асамблеї держав-учасниць Римського статуту українські правозахисники з Коаліції “Україна. П’ята ранку” обговорювали виклики та можливості для України в системі міжнародного правосуддя, аналізували варіанти притягнення до відповідальності за злочини росії на території України, можливі рішення щодо поточних викликів, з якими стикається українська внутрішня система, і те, як вони вплинуть на спроможність системи міжнародного правосуддя загалом.

“Ми говоримо про можливості Міжнародного кримінального суду (МКС) щодо притягнення до відповідальності воєнних злочинців. Я, власне, наводила приклади насильницьких зникнень та їхньої системності на всіх окупованих територіях, що дає нам змогу бачити відповідальність не лише окремих командирів, а системність цих дій в різних підрозділах російської армії. Коли людей викрадали, вивозили на територію рф через підготовлені місця, наприклад, у Білорусі. Їх вивозили в тюрми, де для них вже були готові місця. Це означає, що рішення про викрадення та вивезення людей на територію росії було прийнято на найвищому рівні. І це демонструє відповідальність найвищого керівництва. Тож на кейсах насильницьких зникнень дуже очевидна відповідальність вищого військово-політичного керівництва росії”, - підкреслила українська правозахисниця.

Читайте також: росіянам потрібні здорові українські діти, а не хворі - правозахисниця

Варто зазначити, що Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) документує злочини рф на території України.

“Ми напряму контактуємо зі слідчими Міжнародного кримінального суду (МКС) і передаємо їх контакти потерпілих чи свідків з короткими описами справ, а вони вже далі працюють з цією інформацією самі”, - розповіла Решетилова.

Вона також зазначила, що найважливішим є досягнення справедливості для жертв.

“Передусім треба слухати, чого хочуть потерпілі, і від цього відштовхуватися. Я думаю, що таким чином ми вибудуємо модель. Ми документуємо злочини, висвітлюємо, робимо журналістські розслідування окремих епізодів. Наприклад, в нас нещодавно вийшло велике розслідування по злочинах, вчинених у в’язниці в Оленівці. Загалом МІПЛ зафіксувала кілька тисяч фактів злочинів, вчинених внаслідок збройної агресії рф. Всі вони на різних стадіях документування - якісь просто зафіксовані, деякі ретельно задокументовані з опитуванням потерпілих і свідків, а ще деякі об’єднані по епізодах і розслідувані нашими журналістами, як, наприклад, кейс уже згаданої Оленівки чи розстріл цивільних авто на трасі Кремінна-Лиман у квітні. Загалом ми можемо говорити про фіксацію щонайменше трьох тисяч фактів”, - зазначила вона.

Читайте також: Мін’юст очікує, що Генасамблея ООН підтримає створення Спеціального міжнародного трибуналу

За словами правозахисниці, від Нідерландів Медійна ініціатива за права людини отримувала підтримку проєктів і до повномасштабного вторгнення, результати яких допомагають сьогодні.

“Королівством Нідерландів заснована щорічна урядова нагорода “Тюльпан прав людини” за видатні досягнення у правозахисній сфері. Є головний “Тюльпан” від МЗС Нідерландів, а є локальні “тюльпани” від посольств цієї країни. Медійна ініціатива за права людини була нагороджена минулого тижня локальним "тюльпаном" Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Від наших партнерів ми постійно отримуємо підтримку після повномасштабного вторгнення, і також до цього. Наприклад, у 2021 році вони підтримали наш проєкт щодо вивчення квазіправових систем на окупованих територіях. Ми й до повномасштабного вторгнення вивчали, як росія встановлює окупаційну владу, і це було нам дуже помічним під час встановлення окупаційних влад на новоокупованих територіях. Ми могли передбачити, що вони будуть робити, як вони будуть робити, бо в нас вже було це дослідження, яке ми підготували за підтримки Посольства Нідерландів в Україні раніше”, - розповіла Решетилова.

Як повідомляв Укрінформ, 21-ша сесія Асамблеї держав-учасниць Римського статуту проходить 5-10 грудня в Гаазі. Раніше прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що зосереджений на тому, щоб розслідування російських злочинів в Україні було ефективним, з достатньою кількістю беззаперечних доказів.

Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-