російська розвідка моніторить соцмережі українців - Міноборони

російська розвідка моніторить соцмережі українців - Міноборони

Укрінформ
російські розвідоргани моніторять усі канали інформації, зокрема й соцмережі, тому українцям варто бути обережними з публікаціями даних військовослужбовців, які вважаються зниклими безвісти чи полоненими.

Про це заявив спікер Міністерства оборони полковник Олександр Мотузяник під час брифінгу в Military Media Center, передає кореспондент Укрінформу.

"Процес обміну військовополоненими - найбільш чутливе питання під час перебігу бойових дій. Тож, будь-яка зайва інформація тут може дуже сильно зашкодити. Бували випадки, коли певний військовослужбовець, який перебуває у полоні, саме завдяки додатковій інформації, яка про нього оприлюднюється, в тому числі в соціальних мережах, набуває більш вагомого статусу в очах російських окупантів, або набуває статусу навіть публічної особи", - сказав він, відповідаючи на запитання, чому не можна публікувати в соціальних мережах фото та особисті дані військовослужбовців, які потрапили в полон або зникли безвісти.

Він зауважив, що через зайву інформацію в соцмережах під час переговорів можуть починатися інсинуації з боку російської сторони, бо вони починають підвищувати вимоги щодо повернення цієї людини, або роблять такі умови для неї, які є неприйнятними і нестерпними, відтак будь-яка інформація може виключно тільки зашкодити цьому процесу і віддалити той час, коли військовополонений може повернутися додому.

Мотузяник зауважив, що також бувають випадки, коли люди не знають, де перебувають їхні рідні з числа військовослужбовців і починають публікувати фотографії в однострої, з військовим званням у соціальних мережах, з дописами: "Можливо хтось бачив такого", тощо.

Читайте також: В Україні від початку війни знищили понад 35 ботоферм і локалізували 3,5 тисячі кібератак

"Ця людина може не перебувати в полоні, а, до прикладу, вона може волею випадку просто опинитися на іншій території і переховуватися, шукаючи можливості повернутися додому. І ворог, не знає про це. Але, через те, що така інформація з’являється у соціальних мережах, це дає "наводку" ворогу для того, щоб розпочати пошуки цієї особи. Тому що, ви знаєте, розвідувальні органи російської федерації також не сплять, а доволі потужно працюють. Вони моніторять абсолютно усі джерела і канали інформації і, передусім, саме соціальні мережі, де інформація буває гуляє абсолютно безконтрольно", - сказав Мотузяник.

За його словами, дуже важливо зберігати витримку, терпіння і віру в краще. Із подібними питаннями щодо військових він радить звертатися до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який об’єднує в собі близько 10-ти державних інституцій, які в межах своєї компетенції опікуються цим питанням.

Читайте також: Українські хакери запустили на телебаченні рф звернення ЗСУ до російських солдатів - СтратКом

Як повідомляв Укрінформ, 17 жовтня відбувся черговий масштабний обмін полоненими. Із російського полону звільнили 108 жінок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-