МЗС України закликає світ засудити незаконний призов рф на загарбаних територіях

МЗС України закликає світ засудити незаконний призов рф на загарбаних територіях

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує намір росії розпочати 1 листопада на тимчасово окупованих територіях України осінній призов до лав збройних сил рф.

Відповідну заяву оприлюднено на сайті МЗС, повідомляє Укрінформ.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що на територіях України, тимчасово окупованих після 24 лютого 2022 року, росія намагається втілити політику повзучої анексії, яку вона також застосовує в Криму, де з 2015 року вона проводить уже 16-ту призовну кампанію. Впродовж цього часу російська окупаційна адміністрація в АРК та м.Севастополь незаконно примусила до військової служби близько 36 тисяч українців.

"Під виглядом призову в Криму також триває мобілізаційна кампанія, характер та методи якої свідчать про прагнення російського військово-політичного керівництва скоротити чисельність українців та кримських татар на півострові як категорії осіб, яка чинить найбільший спротив російській окупації", - йдеться у заяві.

МЗС наголошує: здійснюючи призов, росія грубо порушує свої міжнародно-правові зобов’язання, в тому числі в межах Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни. Згідно з міжнародним гуманітарним правом державі-окупанту забороняється примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, так само, як і забороняється чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

У МЗС вимагають від рф негайно забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов’язань як держави-окупанта та скасувати незаконний призов на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Криму.

Зовнішньополітичне відомство також закликало міжнародну спільноту рішуче засудити незаконний осінній призов та мобілізаційну кампанію росії серед громадян України на тимчасово окупованих територіях та посилити санкційний тиск на москву.

«Критично важливо також продовжувати надавати військову, політичну, фінансову та гуманітарну допомогу Україні, аби швидше покласти край злочинам рф та забезпечити повну деокупацію усіх тимчасово окупованих українських територій», - заявляють дипломати.

Читайте також: шойгу - путіну: в рамках мобілізації призвали 300 тисяч осіб, відправлення у війська завершено

Як повідомляв Укрінформ,19 жовтня президент рф путін підписав указ про воєнний стан на тимчасово окупованих територіях України - маріонеткових «днр» і «лнр», а також загарбаних російською армією частинах Херсонської і Запорізької областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-