росію треба притягнути до відповідальності за воєнні злочини в Україні - саміт ЄС

росію треба притягнути до відповідальності за воєнні злочини в Україні - саміт ЄС

Резолюція
Укрінформ
В основі справедливого миру для України після відбиття російського вторгнення має бути повага до територіальної цілісності України, її здатність до ефективної самооборони у майбутньому та притягнення до відповідальності всіх, хто скоїв воєнні злочини на її території.

Як передає Укрінформ, такі принципи викладені у резолюції Європейської ради, що відбулася 20-21 жовтня, повідомляється на сайті Європейської ради.

«Україна висловила свою готовність до справедливого миру, який має включати повагу до її територіальної цілісності та суверенітету, як це захищається Хартією ООН; її здатність до ефективної самооборони у майбутньому; забезпечення умов для відновлення та відбудови, включаючи використання ... російських ресурсів; а також відповідальність за російські злочини, скоєні під час війни», - йдеться у документі.

Читайте також: Лідери ЄС підтвердили єдність і рішучість надалі підтримувати Україну — Макрон

Резолюція відзначає, що воєнні злочини росії проти українців, руйнування цивільної інфраструктури є тотальним порушенням міжнародного права.

«Європейський Союз підтверджує зобов’язання притягнути до відповідальності росію, всіх нападників та їх поплічників та рішучу підтримку розслідуванню під егідою прокурора Міжнародного кримінального суду. Європейська рада взяла до уваги зусилля України із забезпечення такої відповідальності, включно із злочином агресії проти України. Європейська рада запросила високого представника ЄС та Європейську комісію дослідити варіанти дій для забезпечення досягнення такої відповідальності», - йдеться у висновках, затверджених лідерами країн ЄС.

При цьому керівники держав та урядів країн Євросоюзу в черговий раз засудили акт агресії росії проти України та спроби ескалації ситуації шляхом проголошення кремлем незаконної анексії українських територій, проведення в росії мобілізації, провокацій на ЗАЕС та варварських обстрілів мирних міст і цивільної інфраструктури України.

Читайте також: ЄС надасть Україні гуманітарну допомогу для проходження зими

Вони підтвердили повну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, право України на самооборону відповідно до положень Хартії ООН. Як йдеться у документі, ЄС допомагатиме Україні у реалізації цього права та надаватиме їй політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу так довго, як це буде необхідно.

«Європейська рада вимагає, щоб росія негайно, повністю та безумовно вивела всі свої військові сили з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, як того вимагає Генеральна Асамблея ООН, а також повністю припинила всі гібридні атаки проти України», - наголошується у документі.

Читайте також: ЄС виділить Україні до кінця року €9 мільярдів макрофінансової допомоги

Як повідомлялося, 20-21 жовтня у Брюсселі відбулася дводенна зустріч глав держав та урядів країн Євросоюзу, яка була присвячена пошуку рішень для поточної енергетичної кризи, спровокованої діями рф. У міжнародному блоці лідери країн ЄС також розглянули ситуацію в Україні та підтвердили готовність продовжувати підтримку в її боротьбі проти російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-