Усі захоплені рф порти працюють незаконно - Україна  звернулася до екіпажів іноземних кораблів

Усі захоплені рф порти працюють незаконно - Україна звернулася до екіпажів іноземних кораблів

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України нагадує власникам та екіпажам іноземних суден, які знаходяться в портах України, зокрема на тимчасово захоплених територіях, про необхідність неухильного дотримання українського законодавства та міжнародного права.

Про це йдеться у коментарі речника МЗС Олега Ніколенка, оприлюдненого на сайті зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

«Нам відомо про вимогу російської окупаційної адміністрації в Херсонській області до іноземних суден підняти в якості додаткового російський прапор під час їхньої стоянки в порту Херсона», - заявив речник МЗС.

МЗС звертає увагу, що «Міністерством інфраструктури України прийнято наказ від 28 квітня № 256 про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ, Херсон до відновлення над ними контролю України. Відтак, будь-які рішення або вимоги представників російської окупаційної адміністрації, зокрема портової, є незаконними і не підлягають виконанню».

Також у МЗС нагадали, що 12 жовтня Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН», яка визнала «референдуми» рф в Херсонській, Запорізькій, Луганській та Донецькій областях України та подальші спроби незаконної анексії цих територій нікчемними. Подальше російське законодавство, яке було ухвалене на основі зазначених «референдумів», не має жодних юридичних наслідків.

«Резолюція містить чітку вимогу до всіх сторін не визнавати зміну статусу тимчасово захоплених російською армією територій України. Херсонська область є українською територією, на якій діють лише суверенітет та законодавство України», - наголошують в українському зовнішньополітичному відомстві.

Аналогічна вимога міститься й в резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 27 березня 2014 року «Територіальна цілісність України» в контексті незаконної спроби анексії Автономної Республіки Крим та міста Севастополь з боку росії.

Речник МЗС зазначив, що українська сторона також поінформує уряди іноземних держав та міжнародні організації про незаконну вимогу російської окупаційної адміністрації в контексті зусиль із протидії незаконним спробам росії легалізувати анексію українських територій.

Читайте також: В МЗС пояснили, чому деякі країни утрималися від голосування за останню резолюцію ООН

Як повідомляв Укрінформ, за даними британської військової розвідки, російські війська, ймовірно, очікують на поширення боїв на місто Херсон, оскільки загарбницька «влада» наказала підготувати евакуацію частини мирних жителів міста.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-