Загроза з боку рф та білорусі - Столтенберг нагадав про п’яту статтю Статуту НАТО

Загроза з боку рф та білорусі - Столтенберг нагадав про п’яту статтю Статуту НАТО

Укрінформ
Альянс демонструє свою готовність до захисту, то ж у таких країн, як білорусь або росія не має бути ілюзій щодо можливості напасти на будь-яку державу-члена НАТО.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на підсумковій пресконференції після саміту альянсу, передає Укрінформ.

«Ми – найсильніший альянс в історії», - запевнив генсек.

Він зазначив, що посилення присутності НАТО на східному фланзі має на меті «запобігти будь-яким нерозумінням або прорахункам щодо готовності НАТО захистити кожен сантиметр нашої території».

Читайте також: Ядерне стримування НАТО ефективне - Столтенберг

«Причиною того, чому ми повторюємо й повторюємо знову й знову цей меседж, є те, що коли в жодній столиці потенційного супротивника не буде неправильного уявлення, вони на нас не нападуть», - переконаний очільник альянсу.

При цьому він не виключив ризиків гібридних або кібератак. "Але що стосується збройної атаки на одну з країн альянсу, то вони захищені п'ятою статтею Статуту та принципом «один за всіх і всі за одного», - сказав політик, відповідаючи на запитання, чи розглядається можливість атаки з території білорусі або росії.

Столтенберг також заявив, що в лютому, коли розпочалося вторгнення, НАТО було «добре підготовлене», адже мало переконливі дані розвідки, якими згодом поділилося з широким загалом. «Ми не були здивовані.... Ми готувалися до чогось подібного з 2014 року», - додав політик.

Читайте також: НАТО посилить захист критичної інфраструктури

За його словами, вже вранці 24 лютого були активовані плани із захисту, в тому числі була посилена - тисячами солдатів, а також суттєвою кількістю морських і повітряних сил - присутність за східному фланзі. За необхідності, ці сили можуть бути ще більше посилені, запевнив Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, на брифінгу в Брюсселі генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що ядерне стримування НАТО є ефективним. Завдання - випередити використання ядерної зброї, запобігти війні, і це було доведено москві.

Фото: flickr.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-