Зеленський у ПАРЄ закликав підтримати створення трибуналу для росії

Зеленський у ПАРЄ закликав підтримати створення трибуналу для росії

Укрінформ
Європа може відіграти історичну роль у створенні спеціального міжнародного трибуналу для притягнення росії до відповідальності за злочини в Україні та механізму виплати росіянами компенсацій.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на сесії ПАРЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Європа може відіграти історичну роль у створенні спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України. Давайте це зробимо! Це буде найкращий шлях для захисту принципів міжнародного права", - зазначив він.

Також, за словами глави держави, Європа може стати лідером у зусиллях, щоб відшкодувати збитки, спричинені розв'язаною росією війною.

Він розповів, що саме в Європі зосереджена левова частку російських активів, які мають бути направлені на компенсацію завданих збитків.

Читайте також: Трибунал для росії - парламент звернувся до ООН, ЄС та Ради Європи

"Ми маємо створити компенсаційний механізм і пропонуємо, як його створити. Відповідний проєкт вже підготований Україною, я прошу вас підтримати його і на рівні Європи і на рівні Генасамблеї ООН", - сказав Зеленський.

Президент переконаний, що притягнення агресора до відповідальності стане однією з потужних гарантій миру в світі.

"Маємо продовжити наш діалог для того, щоб притягнути росію як державу-агресора і кожного з російських вбивць і катів до відповідальності за всі злочини на цій війні, за кожен прояв терору. Коли ці юридичні механізми будуть створені й запрацюють, це стане однією з найпотужніших гарантій довгострокового миру", - додав глава держави.

Читайте також: Зеленський закликав ПАРЄ максимально ізолювати росію

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла резолюцію, в якій пропонує терміново створити спеціальний міжнародний трибунал для розслідування злочинів воєнної агресії росії в Україні.

У резолюції зазначається, що перед трибуналом має постати як військово-політичне керівництво рф, так і безпосередньо ті, хто вчиняв злочини.

Трибунал має бути створений групою держав-однодумців у формі багатостороннього договору, схваленого Генеральною Асамблеєю ООН, за підтримки Ради Європи, Європейського Союзу та інших міжнародних організацій.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-