Шмигаль про ядерний тероризм рф: Це загроза планетарного масштабу

Шмигаль про ядерний тероризм рф: Це загроза планетарного масштабу

Укрінформ
Ядерний тероризм — це не проблема України, а загроза планетарного масштабу, адже досі людство не зіштовхувалося ні з чим подібним.

На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на заході щодо безпеки цивільних ядерних об’єктів у ситуації збройного конфлікту, який відбувся на полях 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

«Навіть у страшному сні цивілізований світ не міг собі уявити, що в ХХІ столітті хтось буде піддавати масованій атаці атомні електростанції. Але сьогодні російські війська тримають зведений курок біля скроні усього світу», - сказав Шмигаль, підкресливши, що від 24 лютого вся Європа стала жертвою ядерного тероризму.

Читайте також: Шмигаль запросив Індію стати одним із гарантів безпеки України

Як наголосив глава уряду, Президент України Володимир Зеленський чітко ставить вимогу демілітаризації Запорізької атомної станції.

«Там і в 30-кілометровій зоні навколо не повинно бути військ, а персонал мусить бути вільним у виконанні своїх професійних обов’язків», — акцентував він.

За словами Прем’єр-міністра України, Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі окреслив сім принципів функціонування об'єкта, проте жоден із цих пунктів не виконаний російською стороною.

«Запорізька станція перетворена на потужну військову базу з арсеналом зброї. Вона слугує для росіян живим щитом, аби обстрілювати сусідні міста. Вони знають, що Україна не стрілятиме у відповідь, бо розуміє свою відповідальність. Натомість бачимо обстріли станції росією, відключення АЕС від енергомережі та погрози зупинити роботу енергоблоків», — відзначив Шмигаль і підкреслив, що звична для росіян практика тут може коштувати дуже дорого всьому світові.

Читайте також: Шмигаль зустрівся з Мішелем – говорили про гарантії безпеки і фінансову підтримку

Глава українського уряду наголосив, що потрібні рішучі дії, зокрема міжнародна місія ООН та Європейського Союзу, результатом якої стане повна демілітаризація ЗАЕС та навколишньої території, яка повністю перебуватиме під українським контролем із моніторинговою місією МАГАТЕ.

Як повідомив Прем'єр-міністр України за результатами заходу, МАГАТЕ планує збільшити місію, щоб покрити всі потреби контролю на станції.

Читайте також: На ЗАЕС треба терміново створити охоронну зону ядерної безпеки – гендиректор МАГАТЕ

Як повідомлялося, з 24 лютого в Україні триває повномасштабна російська воєнна агресія. Сили оборони України чинять запеклий опір російським загарбникам. Президент путін 21 вересня після оголошення часткової мобілізації в російській федерації знову пригрозив західним країнам застосуванням ядерної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-