Радбез ООН обговорить наслідки війни для жінок та дітей в Україні

Радбез ООН обговорить наслідки війни для жінок та дітей в Україні

Укрінформ
У понеділок Рада Безпеки ООН збереться у Нью-Йорку для обговорення наслідків війни для жінок та дітей в Україні.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні секретаріату Радбезу.

Засідання, ініційоване Сполученими Штатами та Албанією, розпочнеться о 10:00 за східноамериканським часом (17:00 за Києвом). Головуватиме міністр Великобританії у справах Південної Азії, Північної Африки, ООН та Співдружності, спецпредставник прем'єр-міністра щодо запобігання сексуальному насильству в конфліктах Тарік Ахмад.

Про ситуацію в Україні членів Радбезу поінформують виконавчий директор структури «ООН-Жінки» Сіма Бахус та директор відділу надзвичайних програм ЮНІСЕФ Мануель Фонтен.

Читайте також: У Харкові під консульство рф принесли «подарунок» дружинам російських ґвалтівників

Вирішено порушити це питання у зв’язку з великою кількістю повідомлень про «звірства, скоєні російськими військами, включаючи вбивства та тортури цивільних, сексуальне насильство в умовах конфлікту та напади на цивільну інфраструктуру, зокрема школи й лікарні», йдеться у повідомленні секретаріату.

У цьому контексті згадується про масові вбивства й тортури у Бучі, Ірпені та Бородянці, що «спричинили міжнародне обурення» та «повсюдні заклики до розслідування й притягнення до відповідальності» винних, а також спонукали до дій щодо «ізоляції росії на міжнародних форумах», зокрема усунення росії з Ради ООН з прав людини.

Читайте також: В Україні створили онлайн-архів воєнних злочинів, скоєних росією

На засідання також порушуватиметься питання про ракетний обстріл залізничного вокзалу в Краматорську, внаслідок якого постраждало понад 150 цивільних осіб, у тому числі більш як півсотні загинуло.

Очікується, що Бахус розповість про виклики, з якими стикаються українські жінки-активістки, журналістки та правозахисниці. Порушуватиметься також питання щодо сексуального насильства на окупованих територіях, зокрема про численні випадки зґвалтувань і страти цивільного населення.

На засіданні обговорюватиметься доступ дітей до освіти, напади російських військ на освітні заклади, а також вплив війни на психічне здоров'я дітей.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет, авіабомб.

Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників на початку квітня. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства російськими вояками цивільних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-