Усі джерела підтверджують, що злочини в Бучі скоїли російські військові - генсек НАТО

Усі джерела підтверджують, що злочини в Бучі скоїли російські військові - генсек НАТО

Укрінформ
Російські військові скоювали масові вбивства та злочини на зайнятій ними території України, і це підтверджують усі джерела – від розвідувальних до відкритих.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми бачили звірячі вбивства у Бучі та в інших місцях в Україні. Ці вбивства були скоєні в період, коли росія контролювала ці райони, тож вони (росіяни - ред.) несуть за це відповідальність. По-друге, ми маємо інформацію з багатьох різноманітних джерел, а також з відкритих джерел, таких як медіа або комерційні супутники, і всі вони свідчать про одне: що були брудні вбивства, що вони були скоєні в різних місцях України саме тоді, коли росія контролювала ці території», - сказав Столтенберг.

Водночас він висловив думку, що згодом з’явиться більше свідчень про звірячі злочини російських вояків та ведення цілеспрямованого вогню на ураження мирного населення, що є воєнним злочином.

«Ми не бачимо ще багато таких фактів, тому що росія все ще контролює значну частину цих територій. Але коли росія виведе звідти свої війська і туди увійдуть українські сили, боюся, що ми побачимо більше масових поховань, більше вбивств та свідчень щодо скоєних військових злочинів», - зауважив генеральний секретар НАТО.

Він підкреслив, що це підкреслює важливість ретельного міжнародного розслідування. Союзники по НАТО надають допомогу ООН, Міжнародному кримінальному суду у збиранні та збереженні доказів та інформації. Це дасть змогу забезпечити притягнення до відповідальності всіх, хто скоював або був причетний до цих злодіянь.

Читайте також: «Бучанська різанина»: як росія прагне уникнути відповідальності

Як повідомлялося, Ірпінь, Буча, Гостомель та вся Київська область були визволені від російських загарбників. У визволених містах та селах зафіксовано масові вбивства окупантами цивільних.

Серед уже знайдених жертв воєнних злочинів російських військ є зґвалтовані жінки, тіла яких намагалися спалити, вбиті представники місцевого самоуправління, діти, літні люди, чоловіки. У багатьох - зв'язані руки, є сліди катувань, багато людей убиті пострілами у потилицю.

За даними Генпрокурора Ірини Венедіктової, станом на вечір 3 квітня з визволеної території Київщини вивезено 410 тіл убитих загарбниками мирних жителів.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Фото: Олег Ревега

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-