Рада встановила для військових «бойовий імунітет» під час війни

Рада встановила для військових «бойовий імунітет» під час війни

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила Закон, яким визначають обставини, за яких виключають кримінальну протиправність діяння та забезпечують бойовий імунітет в умовах дії режиму воєнного стану.

Як повідомляє Укрінформ, за відповідне рішення проголосували 344 народні депутати.

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення закону №7145 обумовлено необхідністю правового захисту військового командування, військовослужбовців, добровольців Сил територіальної оборони ЗСУ, працівників правоохоронних органів, які відповідно до своїх повноважень беруть участь в обороні України, шляхом закріплення поняття «бойового імунітету».

Законом передбачено у загальній частині Кримінального кодексу звільнення військових від кримінальної відповідальності за втрати особового складу, бойової техніки чи іншого військового майна, наслідки застосування збройної та іншої сили під час відсічі збройної агресії проти України або ліквідації (нейтралізації) збройного конфлікту, виконання інших завдань з оборони України із застосуванням будь-яких видів зброї (озброєння), настання яких з урахуванням розумної обачності неможливо було передбачити при плануванні та виконанні таких дій (завдань) або які охоплюються виправданим ризиком, крім випадків порушення правил ведення війни або застосування збройної сили, визначених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою.

Як зазначається, ухвалення закону обумовить підвищення обороноздатності держави та суспільства під час відсічі та стримування збройної агресії російської федерації.

24 лютого президент російської федерації путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська одночасно перетнули українські кордони з півночі, сходу та з Криму. Вони руйнують міста, вбивають мирне населення, обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, ракети влучають в житлові будинки українців. В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Збройні сили України за підтримки всього народу мужньо протистоять агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-