«Тиша» на сході України: Росія у ТКГ не підтримала пропозицію Кравчука

«Тиша» на сході України: Росія у ТКГ не підтримала пропозицію Кравчука

Укрінформ
Російська делегація у Тристоронній контактній групі не підтримала пропозицію глави української делегації в ТКГ Леоніда Кравчука забезпечити з 00.00 1 квітня дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці делегація України в ТКГ.

«Сьогодні, 31 березня, відбулося загальне засідання ТКГ на рівні глав делегацій. Засідання розпочалось із пропозиції глави української делегації Л.Кравчука забезпечити з 00.00 1 квітня дотримання повного та всеосяжного збереження режиму припинення вогню, грубе порушення якого російською стороною минулого тижня забрало життя чотирьох українських військовослужбовців», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цю пропозицію підтримали спецпредставник глави ОБСЄ Гайді Ґрау та координатор підгрупи з безпеки глава СММ ОБСЄ посол Халіт Чевік.

Зокрема, Чевік запропонував прийняти спільну узгоджену заяву ТКГ, в якій підтвердити прагнення сторін посилити режим припинення вогню та врятувати життя цивільних осіб та військового персоналу.

Таким чином, підкреслили в українській делегації, двоє з трьох представників ТКГ внесли конкретні пропозиції щодо забезпечення повернення до повного та всеосяжного режиму припинення вогню.

«На жаль, ані пропозиція Кравчука, ані представників ОБСЄ не знайшли підтримки з боку російської делегації», - наголошується в повідомленні.

Це відбулося, незважаючи на відповідні заяви лідерів ФРН та Франції, в яких вони напередодні підкреслили необхідність дотримуватися режиму припинення вогню на Донбасі, додали в українській делегації.

При цьому представники України в ТКГ вважають критично важливим повернутися до повного дотримання режиму припинення вогню та посилити ефективний контроль за його виконанням.

«Просування з будь-яких інших питань: політичних, гуманітарних, економічних, подальше узгодження кроків сторін є проблемним, якщо не виконана головна, базова умова - досягнуто повне і всеосяжне припинення вогню», - підкреслюється в повідомленні.

Наступне загальне засідання ТКГ заплановане на 14 квітня.

Читайте також: МЗС вітає продовження мандата місії ОБСЄ в Україні і нагадує про Крим

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок, 30 березня, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер ФРН Ангела Меркель провели розмову з президентом РФ Володимиром Путіним у форматі відеоконференції, однією з тем якої була ситуація на сході України. Лідери Франції та Німеччини, зокрема, наголосили, що Росії необхідно взяти на себе зобов'язання забезпечити режим припинення вогню на Донеччині й Луганщині та сприяти виходу з кризи із дотриманням Мінських угод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-