Біоенергетика: в Україні презентували посібник з вирощування павловнії

Біоенергетика: в Україні презентували посібник з вирощування павловнії

Укрінформ
Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження презентувало посібник «Рекомендації з технології вирощування та використання павловнії в умовах лісостепу України».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Держенергоефективності.

Павловнія є однією з перспективних високопродуктивних енергетичних культур. Сучасні технології плантаційного вирощування ділової деревини дозволяють за 5 років із 1 га отримати від 400 до 500 кубометрів якісної деревини. Крім цього, насадження цієї культури здатні відновлювати деградовані та малопродуктивні землі, значно поліпшуючи показники родючості ґрунту.

«В Україні налічується близько 4 млн га малородючих земель, які не придатні для сільськогосподарських культур, проте можуть бути ефективно використані для вирощування енергетичних рослин (верби, павловнії тощо). Задіявши зазначений потенціал в енергетичних цілях, можна замістити близько 20 млрд кубометрів газу у рік», - зазначив співавтор посібника «Рекомендації з технології вирощування та використання павловнії в умовах лісостепу України», заступник голови Агентства Юрій Шафаренко.

Як пояснив інший співавтор рекомендацій, завідувач відділу Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, Михайло Гументик, павловнія має чимало переваг порівняно з іншими енергетичними культурами: вона росте швидше, ніж верба, а щорічний приріст біомаси павловнії не має собі рівних – 3-5 м висоти в рік, а вже за п’ять років досягає максимуму – 20 м.

«Підготовлені рекомендації є науково-практичним досвідом з розробки та впровадження енергоощадної технології вирощування павловнії. Це корисна інформація як для сільськогосподарських виробників, так і для девелоперів біоенергетичних проєктів», - наголосив Шафаренко.

Читайте також: Корисні властивості черемші. Інфографіка

Окрім цього, Держенергоефективності спільно з Біоенергетичною асоціацією України (БАУ) розробили законопроєкт, який має на меті покращення умов вирощування енергорослин.

«Енергетичні рослини – це ще один важливий напрям, який потрібно розвивати. Адже у громадах з’явиться додаткове джерело біомаси для енергогенерації, можливість заміщувати використання газу, а зекономлені кошти - направити у місцеву економіку та дати нові робочі місця. І такі проєкти в Україні вже набирають обертів. Це проєкти, які роблять Україну енергонезалежною», - підсумував заступник голови Держенергоефективності.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-