Парламент Естонії оголосив Московський патріархат інститутом, що підтримує російську агресію

Парламент Естонії оголосив Московський патріархат інститутом, що підтримує російську агресію

Укрінформ
Парламент Естонії (Рійгікогу) в понеділок, 6 травня, ухвалив заяву, в якій засудив діяльність Московського патріархату та оголосив його інститутом, що підтримує військову агресію РФ.

Про це повідомляє ERR, передає Укрінформ.

У заяві наголошується, що це стосується Московського патріархату як інституту і керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ'я, і закликали вірян "самостійно оцінити загрозу.. яка походить від ворожої діяльності.. і вжити необхідних кроків для припинення зв'язків з МП".

Цю заяву підтримали 75 депутатів, 8 проголосували проти.

У заяві Рійгікогу засуджує війну, розв'язану Росією проти України, і незаконну анексію окупованих територій та наголошує, що терористичний путінський режим, який погрожує ядерною зброєю, став найбільшою загрозою миру як у Європі, так і в усьому світі. А патріарх Кирил від початку повномасштабного вторгнення "відкрито підтримує агресію терористичного режиму Росії.. і як інструмент пропаганди війни використовує ідеологію "русского міра".

У заяві також згадується березневий з’їзд Всесвітнього російського народного собору під егідою Російської православної церкви, яким керував патріарх Кирил. Тоді був ухвалений документ, згідно з яким агресивна війна в Україні є священною війною проти України і всього західного світу, а сфера впливу РФ поширюється за межі території колишньої Російської імперії.

"Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці та існуванню Естонії, зокрема пряму загрозу громадському та конституційному порядку в Естонії", - зазначає Рійгікогу.

Читайте також: Заборона повязаних з РФ релігійних організацій: Рада заперечує зволікання із показом законопроєкту

Згідно із заявою, Естонія виступає за свободу віросповідання, "але держава також має захищати населення від терористичної та іншої ворожої пропаганди", а з урахуванням попередньої діяльності МП "зберігається висока загроза впливу на населення в цьому псевдорелігійному контексті".

Рійгікогу також закликав всі держави і міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату.

Як повідомляв Укрінформ, кремлівська церква має намір направити на війну в Україну близько 1300 священників «для духовної допомоги» російським військовослужбовцям.

Фото: Siim Lõvi /ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-