Аргентинський суд поклав відповідальність за вибух 1994 року в Буенос-Айресі на Іран

Аргентинський суд поклав відповідальність за вибух 1994 року в Буенос-Айресі на Іран

Укрінформ
Вищий кримінальний суд Аргентини ухвалив рішення у справі про вибух у 1994 році у штаб-квартирі єврейського центру у Буенос-Айресі, дійшовши висновку, що Іран спланував атаку, а ліванське бойове угруповання "Хезболла" здійснило її.

Про це повідомляє France24, передає Укрінформ. 

Зокрема, суд дійшов висновку, що Іран віддав наказ про напад у 1992 році на посольство Ізраїлю та напад у 1994 році на єврейський центр Аргентинської ізраїльської асоціації (AMIA).

Суд назвав напад "злочином проти людяності" і визнав причетним до нього рух "Хезболла".

Читайте також: Штати вважають удар Ірану по Ізраїлю неминучим - Bloomberg

"Угруповання "Хезболла" здійснило операцію, що відповідала його політичним, ідеологічним та революційним задумам за мандатом уряду, держави", – сказав Карлос Махікес - один з трьох суддів, які винесли вирок.

Як зазначає Associated Press, Касаційний суд Аргентини у свому рішенні заявив, що атака на єврейський центр стала помстою за те, що Аргентина відмовилася від угоди про ядерну співпрацю з Іраном. 

Це рішення відкриває шлях для подання позовів проти ІРІ сім'ями жертв.

Читайте також: Аббас не став вибачатися за теракт на Олімпіаді-72 у Мюнхені

Як повідомлялося, 18 липня 1994 року перед семиповерховою будівлею єврейської общини Буенос-Айреса вибухнув автомобіль, внаслідок чого загинуло 85 осіб. Двома роками раніше в аргентинській столиці під час вибуху посольства Ізраїлю загинуло 29 осіб.

Прокуратура висунула звинувачення високопосадовцям Ірану в сприянні вчиненню нападу. Тегеран будь-яку причетність до атаки заперечує.

Фото: Avi Peretz/TELAM

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-