Розбіжності з Китаєм можна вирішувати мирним шляхом - експрезидент Тайваню

Розбіжності з Китаєм можна вирішувати мирним шляхом - експрезидент Тайваню

Укрінформ
Експрезидент Тайваню від прокитайської партії Гоміндан Ма Інцзю після зустрічі в Пекіні з головою КНР Сі Цзіньпінем заявив, що Тайвань і Китай можуть мирно вирішити свої розбіжності, бо люди на материку і на острові належать до одного китайського народу.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

У поїздці до Пекіна Ма супроводжувала група тайванських студентів, тож після повернення з Китаю він вказав саме на молодь.

«Ця поїздка показала молоді, що люди по обидва боки Тайванської протоки є нащадками спільних предків і належать до одного китайського народу і, що найважливіше, китайці з обох берегів можуть вирішувати суперечки мирним шляхом», - сказав Ма.

Він висловив сподівання, що молоді тайванці зможуть «відкинути ідеологію та усвідомити історичні й культурні зв’язки між Тайванем і Китаєм» та досягнути порозуміння в розбіжностях із материком.

Ма, який був президентом із 2008-го по 2016-й, минулого року став першим лідером Тайваню, який відвідав Китай. До нього жоден діючий чи колишній очільник острова не наважувався їздити до КНР.

Більше того, його зустріч із Сі в Сінгапурі у 2015 році, коли Ма ще був президентом, стала першою зустріччю лідерів Китаю і Тайваню після завершення громадянської війни в 1949 році.

Уряд Китаю, Китайська Народна Республіка, не визнає існування Китайської Республіки, офіційна назва Тайваню, вважає демократично керований острів своєю власною територією та посилює військовий і політичний тиск, щоб відстоювати свої зазіхання.

Читайте також: Тайвань виявив 30 бойових літаків китайської армії навколо острова

Тайванський уряд відкидає претензії Пекіна на суверенітет, заявляючи, що Китайська Народна Республіка ніколи не правила островом і що тільки народ Тайваню може вирішувати своє майбутнє.

Наразі Ма залишається високопоставленим чиновником головної опозиційної партії Тайваню Гоміндан, яка в січні втретє поспіль програла президентські вибори. Гоміндан виступає за тісні зв’язки з Китаєм і діалог, але рішуче заперечує свою прихильність до Пекіна.

Як повідомляв Укрінформ, лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що жителі Тайваню і материка належать до однієї китайської нації, і жодне зовнішнє втручання не зможе зупинити «возз’єднання» острова з КНР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-