Новообраний президент Словаччини може збалансувати Фіцо - експерт

Новообраний президент Словаччини може збалансувати Фіцо - експерт

Укрінформ
Новообраний президент Словаччини Петер Пеллегріні має шанс збалансувати відомого своєю антиукраїнською позицією прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо.

Таку думку висловив директор Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитро Тужанський в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ. 

Експерт зауважив, що президент не є ключовою фігурою у системі влади Словаччини, тому перемога Пеллегріні навряд чи означатиме серйозні зміни «в контексті прем’єр-міністра Фіцо».

«Петер Пеллегріні має шанс десь збалансувати Фіцо», - вважає Тужанський. 

Водночас, за його словами, якщо подивитися загалом на дії Фіцо після повернення до влади восени минулого року, то в зовнішній політиці це абсолютно прагматичний передбачуваний союзник ЄС і НАТО.

Читайте також: Чеський прем'єр не говорив у Парижі про боєприпаси для України через присутність Фіцо - ЗМІ

«Тобто всередині країни, звичайно, команда Фіцо йшла значно далі в антизахідній і антиукраїнській риториці, ніж Пеллегріні..., а коли справа доходила до рішень на рівні ЄС чи НАТО, то Фіцо, особливо за закритими дверима, перетворювався на дуже милого словака. А Пеллегріні взагалі прозахідний політик… Зараз, я думаю, Пеллегріні так само буде діяти. Це не означатиме, що він опонуватиме Фіцо, але стовідсотково зможе його балансувати», - спрогнозував експерт.

На його думку, Пеллегріні має вирішити для себе, чи він буде, умовно кажучи, маріонеткою Фіцо, і тоді він зникне як політик, чи він захоче стати «кращою версією» Фіцо, яка об’єднає країну.

«Тоді посада президента також добра, щоб згодом претендувати на лідера коаліції і прем’єр-міністра. Фіцо також хотів стати президентом і програв, Пеллегріні виграв. Це не найкращий кандидат для Євросоюзу, для України.., але великої трагедії я не бачу», - резюмував директор Інституту центральноєвропейської стратегії.

Читайте також: В ЄС відреагували на рішення Словаччини ліквідувати спеціальну антикорупційну прокуратуру

Як повідомляв Укрінформ, у другому турі виборів президента Словаччини перемогу здобув лідер пролівої партії «Голос – соціальна демократія», чинний голова парламенту Словаччини Петер Пеллегріні, соратник скептично налаштованого до України прем’єра Роберта Фіца. Він здобув 53,12% голосів виборців.

Його суперник – прозахідний дипломат, колишній міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок набрав 46,87% голосів виборців.

Фото: EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-