Немає сили, яка зможе нас роз’єднати з Тайванем - Сі Цзіньпін

Немає сили, яка зможе нас роз’єднати з Тайванем - Сі Цзіньпін

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що жителі Тайваню і материка належать до однієї китайської нації, і жодне зовнішнє втручання не зможе зупинити «возз’єднання» острова з КНР.

Про це Сі сказав під час зустрічі в Пекіні з колишнім президентом Тайваню Ма Інцзю, передає Укрінформ із посиланням на Xinhua.

«Співвітчизники з обох боків Тайванської протоки належать до однієї китайської нації», - заявив Сі.

Він додав, що впродовж понад 5000-літньої історії китайської нації покоління предків переїжджали та осідали на Тайвані і люди з обох боків протоки боролися пліч-о-пліч, щоб звільнити острів від іноземних загарбників та відновити його.

«Жителі з обох берегів Тайванської протоки є китайцями і немає вузлів, які неможливо розв’язати, питань, які неможливо обговорити, та немає сили, яка може нас роз’єднати. Ширина протоки не може розірвати родинного зв’язку зі співвітчизниками з іншого її боку», - сказав лідер Китаю.

За його словами, відмінності в системах влади не змінюють реальність того, що обидві сторони протоки належать одному Китаю, і «жодне зовнішнє втручання не зможе стримати історичну тенденцію до національного возз’єднання».

Читайте також: У МЗС Китаю заявили, що ніколи не дозволять «відокремити Тайвань від батьківщини»

«Люди по обидва боки протоки мають однакову кровну лінію, культуру та історію, а також однакову відповідальність за націю і однакові прагнення до майбутнього, тому ситуацію з обох боків протоки потрібно розглядати з погляду тривалої історії китайської нації», - підкреслив Сі.

Відтоді, як у 1949 році уряд Республіки Китай втік на Тайвань після поразки в громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна, жоден діючий лідер Тайваню не відвідував Китай.

Ма, який належить до прокитайської партії Гоміндан, був президентом із 2008 по 2016 рік і минулого року став першим колишнім лідером Тайваню, який відвідав Китай. Зараз він здійснює свою другу поїздку до КНР на тлі посилення напруженості між материком та островом.

Читайте також: Глава спецслужби Тайваню заявив про відсутність ознак підготовки Китаю до негайної війни

Як повідомляв Укрінформ, глава Індо-Тихоокеанського командування США адмірал Джон Акіліно вважає, що Китай нарощує свій військовий та ядерний арсенал у рекордних масштабах із часів Другої світової війни, готуючись до вторгнення на Тайвань до 2027 року.

Фото: Xinhua/Ju Peng

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-