В Естонії пройшов Конгрес Ліги вільних націй

В Естонії пройшов Конгрес Ліги вільних націй

Укрінформ
В естонському місті Отепя відбувся 1-й Конгрес Ліги вільних націй, що об'єднує незалежні національні рухи на сучасній території РФ.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на естонського мовника ERR.

«Ми не хочемо жити в цій державі (РФ, - ред.). Вона розпадеться не тільки тому, що ми не хочемо (жити в ній, - ред.), а тому, що час настав. Процес розпаду незворотний. І коли… нам говорять із країн європейських, давайте дамо росіянам ще один шанс, це можна інакше сформулювати: а давайте ви ще побудете в становищі рабів, безвільних, безправних», – заявив представник ерзянського народу Боляєнь Сиресь.

Президент Ліги вільних націй Раджана Дугар-ДеПонте вважає, що розпад Росії - це питання часу і треба бути готовими до цього. «Тому ми приймаємо плани нашої подальшої діяльності, розвиваємо наші міжнародні зв'язку, розвиваємо зв'язки між нашими націями… Настала остання стадія деколонізації, і одна з останніх імперій в Євразії має врешті-решт розпастись», - заявила Дугар-ДеПонте.

Керівник центру URALIC Олівер Лооде наголосив, що право корінних народів на самовизначення неможливо реалізувати на території Росії ні сьогодні, ні в майбутньому, "якщо ця федерація збережеться у такому вигляді". Тому є нагальна потреба говорити "про державну незалежність, про утворення нових держав на території нинішньої Російської Федерації", переконаний він.

Читайте також: Світ має визнати право колонізованих народів Росії на самовизначення – татарська опозиціонерка

Заявлено, що Центр Ліги вільних націй розташовуватиметься у фінській столиці Гельсінкі. Також її представництва планується відкрити у всіх країнах Балтії.

Як повідомляв Укрінформ, Ліга Вільних Націй підіймає багато питань порядку денного поневолених народів РФ. Зокрема, вказує на лінгвоцид – це коли внаслідок мовної політики Кремля, викорінюються мови місцевих народів.

Фото: ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-