Латвія розвиватиме виробництво безпілотників та інших військових товарів - спікерка Сейму

Латвія розвиватиме виробництво безпілотників та інших військових товарів - спікерка Сейму

Фото
Укрінформ
Для зміцнення безпеки Латвії, а також для посилення підтримки боротьби України за свободу треба швидко нарощувати потужності військової промисловості Латвії.

Про це заявила голова латвійського Сейму Дайга Мієріня на зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу парламенту.

За словами Мієріні, мінекономіки Латвії може запропонувати нові програми підтримки, які будуть доступні для виробників безпілотників та інших військових товарів.

Спікерка латвійського парламенту також окремо згадала про нещодавно ухвалене рішення про підвищення ставок податку на майно підсанкційних осіб та спрямування таких додаткових доходів на підтримку України. «Це додаткові приблизно €1,5 мільйона на рік для України», - сказала Мієріня, висловивши сподівання, що рішення Латвії надихне інші країни на подібні кроки.

Читайте також: Латвія передасть Україні партію дронів на €1 мільйон

Також, щоб посилити розуміння та підтримку України на міжнародному рівні, Сейм Латвії зобов’язався провести наступний парламентський саміт Кримської платформи восени цього року в Ризі. Він проходитиме у тісній співпраці з українським парламентом.

У розмові із Прем’єр-міністром України також взяли участь секретар Сейму Едвардс Смілтенс та член секретаріату Сейму Яніс Грасбергс. Делегація латвійського парламенту акцентувала на рішенні Сейму про заходи щодо припинення економічної співпраці Латвії з країнами-агресорами - Росією та Білоруссю. Наголошується на необхідності включення марганцевої руди до списку підсанкційних товарів Євросоюзу, щоб вона не потрапляла до Росії, де використовується у військовій промисловості.

У розмові також наголошувалося на забороні імпорту сільськогосподарської та кормової продукції Росії та Білорусі до Латвії. Було підкреслено, що це відкриває ширші експортні можливості для української продукції. При цьому варто шукати найефективніші шляхи доставки продукції з українських портів до Латвії.

Говорячи про транспортну інфраструктуру, Шмигаль наголосив на бажанні України для забезпечення більш широкого сполучення брати участь у проєкті високошвидкісної залізниці «Rail Baltica».

Читайте також: «Гарна пропозиція»: Латвія підтримує ідею Столтенберга про створення фонду для України

Латвійська сторона запевнила українську делегацію, що Україна може розраховувати на непохитну підтримку Латвії на всіх рівнях, включно з питанням набуття Україною членства в Європейському Союзі.

Своєю чергою Прем'єр-міністр України подякував Латвії за лідерство у підтримці України та підкреслив, що це може бути прикладом для інших країн. Шмигаль особливо відзначив коаліцію дронів, очолювану Латвією. За його словами, виготовлені у Латвії безпілотники вже випробувані на фронті і є дуже ефективними. Військова підтримка й надалі залишатиметься дуже важливою для України, українські воїни на передовій особливо наголошують на необхідності збільшення кількості зброї.

Як повідомлялося, 4 квітня під час візиту до Латвії прем’єр-міністр Денис Шмигаль також провів зустрічі з главою латвійського Кабміну Евікою Сілінєю та президентом Едгарсом Рінкевичсом.

У п’ятницю прем'єр-міністр України Денис Шмигаль продовжить свою балтійську поїздку. Він відвідає Вільнюс, де зустрінеться з президентом країни Гітанасом Науседою і прем'єр-міністром Інгрідою Шимоніте.

Фото: Денис Шмигаль, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-