У Румунії пропонують дозволити військовим захищати своїх громадян за межами країни

У Румунії пропонують дозволити військовим захищати своїх громадян за межами країни

Укрінформ
Міністерство національної оборони (MApN) Румунії пропонує дозволити військовим «вживати необхідних заходів» на території інших держав, якщо румунським громадянам, які там перебувають, загрожує небезпека.

Міністерство винесло на громадське обговорення проєкт закону про національну оборону Румунії, повідомляє Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

Зокрема, розроблений румунським Міноборони закон дозволить здійснювати втручання за межами території Румунії.

Зокрема, у 4 пункті статті 4 проєкту йдеться, що «президент Румунії може віддати наказ за пропозицією прем'єр-міністра про вжиття необхідних заходів для захисту румунських громадян, які перебувають у небезпеці за межами національної території».

Втручання для запобігання гібридним загрозам, яке включає як військове, так і невійськове, на території Румунії або за її межами проходитиме за рекомендацією президента Румунії та схвалення Вищої ради національної оборони (CSAT) Румунії.

Законопроєкт також передбачає, що у разі мобілізації чи під час збройного конфлікту персонал Міністерства внутрішніх справ буде мілітаризований та задіяний в обороні.

Читайте також: Макрон кинув виклик путіну: чи підтримає його європейська еліта

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон 26 лютого заявив, що не виключає відправку західних військ в Україну.

Пізніше Велика Британія підтвердила, що направляла невеликі підрозділи в Україну для допомоги в медичній підготовці, але речник прем’єр-міністра Ріші Сунака сказав, що країна не передбачає широкомасштабного розгортання своїх військових в Україні.

Читайте також: Макрон: Той, хто думає, що Росія зупиниться на Україні, помиляється

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню заявив, що зараз немає планів надсилати війська в Україну, але союзники України можуть розглянути можливість проведення спеціальних тренувань або місій з розмінування.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав партнерів повернути тренувальні місії на територію України, нагадавши, що у 2014-2022 роках в нашій країні працював увесь спектр тренувальних місій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-