Туреччина на ядерному саміті закликала не допустити ще один Чорнобиль

Туреччина на ядерному саміті закликала не допустити ще один Чорнобиль

Укрінформ
Туреччина висловила занепокоєння ситуацією на захопленій російськими військами Запорізькій АЕС та закликала до недопущення повторення Чорнобильської катастрофи.

Про це міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан сказав на саміті з питань ядерної енергетики в Брюсселі, повідомляє кореспондентка Укрінформу.

“Ситуація на Запорізькій АЕС викликає у нас серйозне занепокоєння. Наша країна та регіон були вимушені пережити Чорнобильську катастрофу. Ми просто не можемо допустити ще одну”, - сказав він.

Читайте також: Маємо змусити РФ залишити не тільки окуповану ЗАЕС, але і світовий ядерний ринок - Галущенко

Міністр наголосив, що Туреччина була ініціатором дій для уникнення “жахливих епізодів” у Запоріжжі та підтримує зусилля МАГАТЕ в цьому напрямку.

Водночас міністр нагадав, що на території Туреччини продовжується будівництво АЕС “Аккую” (проєкт реалізує “Росатом” - ред.), яка після введення в експлуатацію забезпечить 10% потреб країни в електроенергії.

Читайте також: Гроссі - про контроль на ЗАЕС: Потрібне вчасне проведення інспекцій, щоб уникнути проблем

Як повідомляв Укрінформ, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі перед початком роботи Всесвітнього саміту з ядерної енергії 2024 в Брюсселі підкреслив, що МАГАТЕ потребує своєчасного доступу та регулярних інспекцій Запорізької АЕС, щоб контролювати її безпеку.

Фото: Ahmet Sel/Anadolu Agency

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-