Процедура виборів у Росії більше схожа на трагіфарс - глава МЗС Литви

Процедура виборів у Росії більше схожа на трагіфарс - глава МЗС Литви

Укрінформ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що процедура, яка імітує голосування за президента Росії, що проходила в умовах безпрецедентних обмежень цивільних та політичних прав, не може вважатися і називатися виборами.

Про це передає Укрінформ із посиланням на литовського мовника LRT.

«Закон не може виникнути з незаконності, а легітимність, шанована в міжнародному просторі, не може виникнути з примусу, пригнічення та підробки. Тому ми не вважаємо і не називаємо цю фальсифіковану та імітаційну процедуру виборами, бо вона, на жаль, більше схожа на трагіфарс», – підкреслив Ландсбергіс.

За словами голови литовської дипломатії, ця процедура не була ні чесною, ні вільною, вона не відповідала загальновизнаним стандартам демократії та верховенства закону.

Міністерство закордонних справ також виступило із заявою щодо так званих виборів у Росії, які завершилися в неділю. У ній йдеться про те, що, оскільки Росія продовжує агресивну війну проти України, інститути, які організували імітацію голосування, вдалися до репресій, незаконних дій проти представників опозиції та громадянського суспільства, а також придушували незалежні ЗМІ. Росія, порушуючи свої міжнародні зобов'язання, не запросила спостерігачів від демократичних організацій та інститутів з прав людини для спостереження за псевдовиборами.

Читайте також: «Вибори» в Росії не можна вважати вільними чи справедливими - МЗС Польщі

Росія також організувала процедуру, яка імітує голосування на тимчасово окупованих територіях України. У заяві наголошується, що Литва разом із усім Євросоюзом не визнає і ніколи не визнає результатів цієї сфальсифікованої процедури на тимчасово окупованих територіях України.

За офіційними даними Центрвиборчкому Росії, після підрахунку бюлетенів із більш ніж 90% виборчих дільниць нинішній лідер країни Володимир Путін набрав близько 87% усіх поданих голосів – це рекордний показник.

Як повідомлялося, псевдовибори у РФ відбулися 15-17 березня.

Читайте також: У Росії провели найбільш маніпульовані «вибори» за 30 років - Die Presse

Президент Володимир Зеленський заявив, що жодної легітимності у цих так званих виборів немає та бути не може.

У понеділок Рада міністрів закордонних справ ЄС має ухвалити заяву щодо псевдовиборів президента РФ, а також обговорити війну Росії проти України та ситуацію на Близькому Сході.

Фото: I. Gelūnas / BNS ,I. Gelūnas / BNS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-