Кораблі Китаю вперше увійшли в заборонені для них тайванські води

Кораблі Китаю вперше увійшли в заборонені для них тайванські води

Укрінформ
Тайвань заявив, що кораблі берегової охорони Китаю вперше увійшли у контрольовані владою острова води, захід у які їм заборонений.

Про це повідомляє тайванське інформагентство CNA, передає Укрінформ.

Інцидент трапився поблизу острова Кінмень, контрольованого Тайбеєм, де минулого місяця під час утечі від тайванської берегової охорони перевернувся китайський рибальський човен і загинули двоє рибалок-громадян КНР. Після того берегова охорона Китаю почала діяти значно агресивніше.

Кінмень є одним із близько десятка островів, що перебувають під контролем Тайваню, але знаходиться на відстані менше 10 км від материкового Китаю та за понад 300 км від Тайваню, підтримує тісну взаємодію з Китаєм, а більшість його населення культурно і ментально асоціюють себе з китайцями.

Читайте також: Пекін заявив, що у Тайванській протоці немає «міжнародних вод»

Адміністрація берегової охорони Тайваню у п’ятницю близько 15:00 виявила чотири патрульні кораблі Китаю, які увійшли в заборонені для китайських суден води біля острова Кінмень.

Повідомляється, що тайванські кораблі супроводжували китайські судна і транслювали їм попередження про входження в заборонені води та сигнали негайно залишити їх, доки китайці не відійшли.

У береговій охороні Тайваню, патрульні судна Китаю перебували на відстані близько 3-х морських миль (менше 6 км) на південь від Кінменя.

Китайська сторона заявила про законне патрулювання кораблів берегової охорони КНР біля Кінменя «з метою захисту порядку у водах навколо острова».

Речник управління уряду Китаю з питань Тайваню Чень Біньхуа, якого цитує Xinhua, заявив: «Від моменту смертельного інциденту з рибальським човном у лютому влада Тайваню ігнорує звернення родин жертв і намагається ухилитися від своїх зобов’язань перед ними під приводом внутрішнього розслідування».

Читайте також: Китай уперше за кілька тижнів направив бойові літаки та кораблі до Тайваню

Він додав, що материк «не потерпить дій, які нехтують безпекою материкових рибалок і зачіпають почуття людей з обох сторін» та закликав владу Тайваню якнайшвидше врегулювати з ними всі питання.

«Материк залишає за собою право вживати подальших дій, а всі наслідки буде нести тайванське керівництво», - зазначив речник.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони Тайваню виявило впродовж доби 14 березня 26 військових літаків і 10 бойових кораблів китайської армії навколо острова, що стало першим масованим патрулюванням за останні кілька тижнів.

Фото надано відділенням Кінмень-Мацу-Пенгу Адміністрації берегової охорони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-