США підтримують таємні контакти з Іраном, аби той стримав хуситів від нападу на кораблі

США підтримують таємні контакти з Іраном, аби той стримав хуситів від нападу на кораблі

Укрінформ
Сполучені Штати провели цього року таємні переговори з Іраном, намагаючись переконати Тегеран використати свій вплив на єменських хуситів для припинення нападів на кораблі в Червоному морі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Financial Times з посиланням на американських посадовців.

Зазначається, переговори відбулися в Омані через посередників ще в січні.

Американську сторону представляли радник Білого дому з питань Близького Сходу Бретт Макгерк і посол США в Ірані Абрам Пейлі. Іран презентував заступник міністра закордонних справ Алі Багері Кані, який також є головним перемовником Тегерана щодо ядерної програми.

Оманські посадовці курсували між іранськими й американськими посадовцями, оскільки вони не спілкувалися напряму.

Другий раунд переговорів за участю Макгерка планувався в лютому, але був відкладений, оскільки той був зайнятий спробами досягти домовленостей між Ізраїлем і ХАМАСом.

Востаннє переговори між США та Іраном, теж через посередників, проводилися в травні минулого року.

Після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня, що спровокував війну, підтримуване Іраном ліванське угрупування «Хезболла» щодня обстрілює Ізраїль через кордон; хусити атакували десятки кораблів; а близькі до Ірану іракські бойовики запустили десятки ракет і безпілотників по американських силах в Іраку й Сирії.

Водночас з'явилися ознаки того, що Тегеран намагається послабити напруженість у відносинах з Вашингтоном. Починаючи з 4 лютого американські бази в Іраку й Сирії не зазнали жодного нападу, оскільки, за словами американських посадовців, Тегеран працює над тим, щоб стримувати іракських бойовиків.

Іран чітко дав зрозуміти, що хоче уникнути прямого конфлікту зі США чи Ізраїлем і не допустити повномасштабної регіональної війни.

Читайте також: Хусити обстріляли ракетами контейнеровоз у Червоному морі

Проте єменські хусити продовжують нападати на кораблі. З жовтня угруповання здійснило 99 нападів у Червоному морі й прилеглих водах, унаслідок яких постраждало 15 комерційних суден, у тому числі чотири американських.

Західні держави також стурбовані ядерною програмою Ірану, який продовжує збагачувати уран до рівня, що може використовуватися для зброї.

Як повідомляв Укрінформ, Іран, остерігаючись спровокувати пряму конфронтацію зі США, закликає «Хезболлу» та інші збройні угруповання виявляти стриманість щодо американських збройних сил.

Фото ілюстративне / Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-