Туреччина та Греція провели консультації для налагодження політичного діалогу

Туреччина та Греція провели консультації для налагодження політичного діалогу

Укрінформ
В Анкарі відбулися грецько-турецькі переговори, що мають на меті налагодження позитивного політичного діалогу в очікуванні візиту очільника грецького уряду в Туреччину.

Як повідомляє Укрінформ, відповідну заяву зробило МЗС Туреччини.

«У ході переговорів обговорено різні аспекти двосторонніх відносин, а також регіональні та міжнародні проблеми. Обидві сторони підтвердили свою спільну прихильність розвитку існуючої позитивної атмосфери у сферах двостороннього та міжнародного співробітництва відповідно до Афінської декларації, підписаної лідерами двох країн в Афінах у грудні минулого року», - повідомляє міністерство.

Зустріч відбулася в Анкарі на рівні заступників міністрів закордонних справ.

У ході зустрічі також йшлося про візит прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса в Туреччину.

Читайте також: Греція й Туреччина у Вільнюсі домовилися налагодити відносини

Як повідомляв Укрінформ, президент Туреччини у грудні минулого року відвідав Грецію з візитом після 6-річної перерви та заявив про нову еру зміцнення двосторонніх відносин.

Між Туреччиною та Грецією, двома союзниками по НАТО, десятиліттями тривали суперечки з низки проблем, включаючи кордони континентальних шельфів, енергетичні ресурси, польоти над Егейським морем, а також питання Кіпру.

Згодом президент Туреччини припинив двосторонні переговори через суперечку щодо порушень повітряного простору та після звинувачень прем’єр-міністра Греції у тиску на Сполучені Штати з метою блокування продажу Туреччині винищувачів F-16.

Відносини між Афінами й Анкарою покращилися, коли Греція однією з перших відрядила рятувальників на розбір завалів після руйнівного землетрусу в Туреччині у лютому минулого року. Пізніше Міцотакіс та Ердоган зустрілися на полях саміту НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-