Президент Литви позбавив громадянства балерину Ілзу Лієпу та бізнесмена Юрія Кудімова

Президент Литви позбавив громадянства балерину Ілзу Лієпу та бізнесмена Юрія Кудімова

Укрінформ
Президент Литви Гітанас Науседа підписав указ про позбавлення литовського громадянства артистки балету Ілзи Лієпи, яка проживає в Росії та підтримує агресивну політику президента РФ.

Про це повідомляє Delfi, передає Укрінформ.

14 лютого Комісія у справах громадянства надала рекомендацію щодо позбавлення литовського громадянства Лієпи. Було вирішено запропонувати позбавити литовського громадянства, наданого балерині як виняток у 2000 році, у зв'язку з публічно висловленою нею підтримкою Росії, а також загрозою, яку становить сама балерина для національної безпеки Литви.

Питання про громадянство Лієпи виникли після появи інтерв'ю, в якому вона, не приховуючи своїх симпатій до Володимира Путіна, назвала війну в Україні «спецоперацією» та відкрито зневажила західний світ та цінності.

Читайте також: Як Литва бореться із впливом РФ: від шпигунства до паспортного гламуру

Разом із Лієпою громадянства Литви було також позбавлено бізнесмена Юрія Кудімова. Після оцінки даних Міністерства внутрішніх справ (МВС) Литви, Департаменту державної безпеки (ДДБ) та інших служб встановлено, що Кудімов здійснює діяльність, яка несумісна з інтересами національної безпеки Литви. За даними розвідки Литви, бізнесмен досі підтримує відносини із впливовими людьми в Росії, брав участь у діяльності підконтрольних Кремлю компаній, у непрозорих схемах фінансування виборів західних країн із Росії.

Відповідно до Закону про громадянство, литовське громадянство, надане як виняток, може бути відібрано не тільки в тому випадку, якщо особа своїми діями загрожує інтересам національної безпеки, а й у тому випадку, якщо вона публічно висловлює підтримку державі, що становить загрозу для Литви і /або інших держав-членів Європейського Союзу та (або) інтересам безпеки союзників.

Читайте також: У Латвії Конституційний суд визнав законним мовний іспит для росіян

Як повідомлялося, торік президент Литви Гітанас Науседа позбавив литовського громадянства фігуристку Маргариту Дроб'язко. Вона та її чоловік Повілас Ванагас брали участь у проєктах, підготовлених дружиною речника президента Росії після початку повномасштабної російської агресії.

Фото: Imago / Scanpix

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-